Povestea pădurarului care păzește laleaua pestriță de la Dănești

Peisaj idilic într-o pădure de lângă Târgu Jiu. A înflorit laleaua pestriță. Floarea este pe cale de dispariție și este protejată de lege. Nu crește decât în câteva locuri din Europa. În pădurea din Dănești, floarea poate fi admirată pe o suprafață de mai bine de un hectar. 

 

Romică Prodea este pădurarul care, de peste 40 de ani, are o misiune specială în fiecare primăvară. Trebuie să protejeze, pe lângă pădure, și laleaua pestriță. "Când înflorește laleaua pestriță aici, în pădure, e primul semn că a venit deja primăvara. Stă înflorită cam două săptămâni și e o minune. Sunt covoare întregi de flori mov, o adevărată splendoare în pădure. Pentru mine, nu e muncă să vin în pădure, să patrulez, să am grijă de ea. E o plăcere", a mărturisit Romică Prodea. 

Nu multă lume știe de minunea din pădurea de la Dănești. Pentru cei care vin, Romică Prodea e și ghid. "Mă sună mulți oameni pentru că nu știu zona, nu știu unde le găsesc. Eu merg cu ei, le arăt. Oamenii își fac poze, o filmează, se bucură de flori. Ce le-am spus insistent a fost că nu au voie să le rupă. Cei mai mulți înteleg și nu avem probleme. Au priceput că e floare rară și e păcat să fie ruptă. Vin turiști din Timișoara, Hunedoara, Craiova. Vin doar să se bucure de flori, să se plimbe și să facă poze. E o încântare și pentru noi să vedem pădurea plină", a mai spus pădurarul. 

În zonă, pășunatul este interzis. "Nu este permis pășunatul. Tocmai că floarea e protejată. Trebuie să avem grijă de ea, să nu dispară. Ne-am înțeles și cu proprietarii pădurii și nu au marcat nimic. Au înțeles că floarea trebuie să fie lăsată să crească aici, în mediul ei. Oamenii care au pădure aici își cumpără lemne în loc să taie de aici și am fost foarte impresionat că și localnicii vor ca această floare să aibă viață lungă la noi. Sunt și câțiva localnici care au ieșit la pensie și care mă ajută. Când nu sunt eu, vin ei și au grijă să le spună vizitatorilor să nu rupă florile și le arată drumul prin pădure", a mai spus Romică Prodea.

Galerie foto







Vizualizări: 4,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: