Primăria Fărcășești, ciupercărie în spațiile CE Oltenia

Clădirile administrative și atelierele care țineau de fosta Mină Urdari (Călugăreni) ar putea ajunge la Primăria Fărcășești, dacă acționarii CE Oltenia vor aviza solicitarea existentă în acest sens. Primăria poate folosi spațiile pentru realizarea unei ciupercării, producerea de tâmplărie, de brichete din cărbune și prefabricate din beton. Avantajul CE Oltenia este că scapă de costuri anuale cu impozite și pază care depășesc 100.000 de lei.

Primăria Fărcășești, județul Gorj, a cerut încă din ianuarie Complexului Energetic Oltenia să-i dea în folosință respectivele spații pentru o perioadă de minimum zece ani. Calculele companiei sunt că spațiile ar putea fi închiriate cu circa 600.000 de lei pe an, fiind vorba de cantină, birouri, ateliere și alte spații administrative. CEO are însă posibilitatea legală de a le da în comodat, cu titlu gratuit, către o entitate de stat, aspect care va fi discutat în ședința extraordinară a acționarilor din luna iulie.

Pe de altă parte, costurile pe care le suportă CE Oltenia pentru aceste active au fost în 2016 de 106.207 de lei, din care circa 44 de mii pentru pază și 55 de mii impozit pe clădiri, diferența constând în consum de energie. „Prin transmiterea folosinței bunurilor respective în baza unui contract de comodat, cheltuielile mai sus menționate nu vor mai fi suportate de CE Oltenia, acestea revenindu-i comodatarului”, arată compania energetică într-un document ce va fi analizat în AGEA din 17 iulie.

CE Oltenia arată că darea în comodat a bunurilor va opri procesul de degradare a acestora, iar comunitatea va avea de câștigat prin crearea de locuri de muncă. Directoratul CEO a aprobat solicitarea celor de la Fărcășești, dar este nevoie de acordul acționarilor.

Primar: Tot în comodat le dăm!

Primarul din Fărcăşeşti, Constantin Drăgoescu, spune că şi el ar da la rândul său spaţiile tot în comodat către investitori. Primăria ar urma în acest fel să facă mici cheltuieli cu reparaţia clădirilor, de restul urmând să se ocupe cel care deschide afacerea. Potrivit primarului, clădirile nu sunt în cea mai bună stare. „Acum sunt într-o stare avansată de degradare, părăsite, plouă prin ele, şi dacă ar fi să aducem un investitor, ar trebui să le reparăm cât de cât. Au fost nişte discuţii cu investitorii, doi domni de la Timişoara, cineva de la Filiaşi ar vrea să deschidă un atelier acolo. Noi cum le luăm cu titlu de comodat, tot aşa le şi dăm către investitori, tot cu titlu de comodat. Până nu intrăm în posesia lor concretă, nu putem face nimic”, a declarat Constantin Drăgoescu, primarul din Fărcăşeşti.

Activitatea la Mina Urdari a încetat încă din 2003, de atunci compania suportând atât costurile de conservare, cât și cele de pază, precum și taxele pe terenuri și clădiri. Mina ar fi trebuit închisă și perimetrul ecologizat, dar nu au fost alocate fonduri în acest sens.

Vizualizări: 3,168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: