Primarul Capitalei, acuzații la adresa lui Toni Greblă: Aruncă totul în aer

Primarul  Nicuşor Dan anunță că Toni Greblă, prefectul Bucureştiului, intenţionează să atace astăzi, în instanţă, reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a capitalei. Edilul spune că această decizie ar fi una dezastruoasă: „Asta înseamnă liber la blocuri între case în centrul vechi din București”.

 

Nicuşor Dan a declarat uminică, într-o conferință de presă, că Toni Greblă, fostul senator de Gorj, i-a trimis o adresă pe data de 26 ianuarie, care a ajuns pe 1 februarie la primărie, prin care cel din urmă cerea toate documentele legate de şedinţa Consiliului General din decembrie 2000, în care s-a aprobat PUZ zone construite protejate. „Această documentaţie are undeva între doi şi trei metri cubi”, a transmis primarul.



De asemenea, Toni Greblă i-ar fi adresat un mesaj edilului, transmiţând că are nevoie de aceste documente până la data de 6 februarie, în caz contrar va ataca în instanţă reglementarea PUZ zone construite protejate. Motivaţia ar fi fost „pentru că există există suspiciuni în diverse medii”.

„Pentru că există suspiciuni în diverse medii, noi aruncăm totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte”, a adăugat primarul general al capitalei. „Sper ca instituţiile statului să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate (…) „Eu spun că nu există niciun temei juridic pentru ca aceste acte să fie atacate”, a completat Nicuşor Dan.

Edilul transmite că ceea ce intenţionează să facă prefectul va avea consecinţe grave: „Dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. Adică, de exemplu, investitorul care a construit blocuri în curtea vilei Filipescu din bulevardul Aviatorilor va putea să vină la Primăria Municipiului Bucureşti să ceară intrarea în legalitate a acelor blocuri. Sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să vină la Primăria Capitalei şi să ceară demolarea acelei case, iar dacă primarul refuză, va da în judecată şi va spune că respectiva casă nu este protejată de nimic”.

Primarul a arătat că prevederile acestui document sunt în vigoare din anul 2000, moment din care, în ultimele două decenii, au fost emise „zeci de mii de autorizații”, fără ca regulamentul să fie respectat: „Absurdul situației: Avem un regulament din anul 2000 în baza căruia s-au emis zeci de mii de autorizații. Și deodată prefectul îl atacă. De ce? Pentru că prima oară, această administrație a început să aplice acest regulament, a respins sute de autorizații pentru că nu respectau zona protejată. Pentru prima dată administrația a făcut sesizări la DNA pentru acest regulament. Toți așa-zișii investitori, speculatori imobiliari, au început să pună presiune, să atace sursa, adică regulamentul zonei istorice. Și au găsit aliați: Inspectoratul de Stat în Construcții, în loc să apere interesul public, apără interese speculative".

Vizualizări: 2,528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: