Probe transportate cu drona între laboratoare. Proiectul va fi implementat și în Gorj!

Tehnologia modernă e tot mai folosită în medicina din România. În vestul țării, probele biologice sunt transportate cu dronă între laboratoarele unei clinici private. Soluția se dovedește mai rapidă, decât pe cale terestră. Proiectul, anunță inițiatorii, va fi extins în alte patru județe. Printre acestea, și județul Gorj.

Pacienții pot primi rezultatul analizelor în aceeași zi, dacă și condițiile meteo sunt optime, pentru zbor. Sistemul de transport a fost testat și de Spitalul Județean Oradea. Drona „Swoop Aero Kite” transportă probe biologice pe șase rute între laboratoare din Bihor și Arad. Este urmărită pe traseu din biroul de control.

„În momentul de față avem trei drone și estimăm că în următoarele două luni să ne extindem în alte patru județe. Gorj, vorbim de Caraș-Severin, Hunedoara și Timișoara, după care în aproximativ un an ne vom extinde la nivel național, a spus Robert Beke, director executiv al laboratoarelor unei clinici private, la Pro TV. 

Între laboratoarele din Oradea și Arad, de exemplu, parcurge o distanță de 120 de km în 55 de minute. Cu masina ar dura dublu și ar costa mai mult. Drona poate căra până la 3 kg și are o autonomie de 175 de km.

Andrei Vanța, pilot: „Are anduranță destul de mare, deci chiar după ce terminăm zborul din Arad, mai avem 35 de minute de zbor. În momentul de față se deplasează cu 120 de km pe oră. Este că și cum am merge pe autostradă, tot timpul.”

Singurul dezavantaj al dronelor este că nu pot zbura în condiții de vreme rea.

Vizualizări: 956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: