Puteri sporite pentru poliția din Austria

Poliţia austriacă va primi puteri sporite de monitorizare a căilor rutiere, transporturilor publice şi comunicaţiilor online, conform unui pachet de măsuri de securitate preconizat de guvernul de coaliţie de la Viena, transmite miercuri dpa.

Cabinetul format din conservatori şi extrema dreaptă a convenit miercuri asupra acestor măsuri, ce constituie o parte esenţială a agendei sale de ordine publică.

Conform proiectului legislativ, care mai trebuie aprobat de parlament, autorităţile vor primi acces la sistemele de supraveghere ale companiilor private din servicii precum cele de transport rutier şi aviatic.

De asemenea, guvernul vrea să extindă folosirea sistemelor de supraveghere rutieră care înregistrează autovehiculele şi numerele de înmatriculare.

În plus, poliţia va obţine acces la servicii de mesagerie electronică precum WhatsApp şi Skype în anchetele vizând cazuri de infracţiuni grave şi terorism, prin instalarea de softuri de interceptare.

Deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anulat o directivă privind stocarea obligatorie de date de telecomunicaţii, guvernul austriac a venit cu o alternativă prin care autorităţile le vor putea ordona companiilor de telecomunicaţii să stocheze date ale utilizatorilor până la un an de zile, pentru a investiga anumite tipuri de infracţiuni.

Vizualizări: 3,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: