Revoltă a părinţilor din Urecheşti

Decizia autorităţilor de a închide diferite şcoli, în special pe cele din mediul rural, unde şi distanţele care trebuie parcurse de cei mici sunt mult mai mari, îi nemulţumeşte pe părinţii care se văd nevoiţi să îşi trimită copii să facă naveta la kilometri distanţă. Pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie, părinţii din Urecheşti au ieşit în stradă vineri la prânz pentru a le transmite un mesaj categoric autorităţilor, acela de a nu închide şcoala.

Localnicii din Urecheşti au venit cu zecile la şcoala ce urmează să fie închisă. Directorul şcolii le-a dat cu această ocazie vestea că unitatea de învăţământ nu va mai exista din toamnă pentru ciclul gimnazial, numărul elevilor fiind aici extrem de redus. Unul dintre săteni a avut o replică pentru care mai nimeni nu a mai comentat apoi, o linişte de câteva secunde lăsând să se aştearnă bine în memoria colectivă vorbele acestuia. "Părerea mea este că trebuie să ne dăm cu toţii demisia, şi de la primărie şi de la şcoală, şi noi părinţii şi gata. Mai avem biserica în sat, că dispensarul s-a desfiinţat, şcoala nu mai e, acum vindem şi biserica şi ne ducem toţi acasă şi gata, ce să mai încoace şi încolo", a spus localnicul.

Directorul Sterian Modroiu le-a explicat sătenilor zeci de minute că trebuie să nu gândească în luarea acestei decizii cu sufletul, ci doar în baza argumentelor economice şi a perspectivelor ca micuţii să aibă parte de un învăţământ mai bun la Drăguţeşti, însă vorbele lui nu au fost ascultate de nimeni. Acesta a explicat că Primăria va asigura transportul copiilor cu două microbuze, însă oamenii ştiau altceva. "Cum va putea Primăria să dea motorină la două microbuze când ei nu au avut iarna asta bani să dea motorină la un plug care să ne desfacă drumul de zăpadă atunci când a nins. Şi a nins o singură dată, nu în fiecare zi. Au ei bani să plătească şoferii- Păi primarul n-a dat banii de ajutoare sociale, sunt copii aici care aşteaptă de trei luni să le vină banii şi ei ne spun nouă că fac şi dreg. Nu-i lăsăm să închidă şcoala", a spus, ferm, un sătean.   

Şcoală ridicată cu carul cu boi

Localnicii au discutat zeci de minute pe această temă, dar, în cele din urmă, au rămas fermi pe poziţie. În mijlocul lor au venit şi bătrânii care şi-au amintit că în urmă cu o jumătate de secol au muncit la construirea şcolii respective, nimeni necrezând că va apuca şi ziua închiderii acesteia. "Cum s-o închidă domnule, păi ce, ei au făcut-o? Am muncit aici cu profesorii şi am tras piatra cu carele şi cu boii noştri ca să ridicăm şcoala asta. Sunt dascăli care s-au jertfit ca noi să avem şcoală în sat şi ei vor acum s-o închidă- Nu se poate una ca asta", spunea Gheorghe Olaru, un tataie de vreo 70 de ani. "Fratele meu se ducea în opinci la Drăguţeşti ca să poată să înveţe la 5-8, iar noi am muncit aici la şcoala asta. Am pus ţigla noaptea şi ziua am cărat pământ, pe soare, ca să face podelele. Nu suntem şi noi oameni, nu avem şi noi dreptul la şcoala pe care noi am făcut-o pentru copii şi nepoţii noştri?", se întreba şi Angela Lăzăroiu, o bătrână din sat.

Inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu spune că la nivelul Inspectoratului Şcolar Gorj va fi făcută o analiză cu privire la situaţia de la Urecheşti, acesta aflând ieri de la jurnalişti despre nemulţumirile părinţilor. "Propunerea de închidere a şcolii nu am făcut-o noi, ci primarul localităţii şi directorul de acolo. Vom analiza propunerea şi vom decide în consecinţă", a menţionat Mitescu. Acesta afirmă că în Gorj se vor închide sau comasa din toamnă 16 unităţi de învăţământ la care numărul elevilor este extrem de scăzut, alte zeci de şcoli fiind închise în anii trecuţi. Părinţii din Urecheşti spun, în schimb, că azi ar putea repeta protestul, mai ales dacă vor afla că şcoala se închide.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: