Se alocă bani pentru tehnologizarea UM Sadu, însă datoriile presează

Uzina Mecanică Sadu urmează să primească bani pentru retehnologizare. Anunţul a fost făcut de către deputatul Mihai Weber, care susţine că s-ar fi alocat fonduri la rectificarea bugetară din această lună. Directorul Nicolae Dijmărescu spune că fondurile sunt binevenite întrucât linia tehnologică este învechită, însă problema care pune presiune vizează datoriile. Uzina riscă să fie închisă în condiţiile în care se vor reactiva datoriile, asta pentru că nu a putut scoate profit pe ultimii trei ani.

Deputatul Mihai Weber susţine că UM Sadu se află printre societăţile din industria de apărare care urmează să primească fonduri în vederea înlocuirii echipamentelor vechi. „Din răspunsul primit la interpelarea pe care am făcut-o ministrului, mi s-a spus că la rectificarea care a fost aprobată în şedinţa din august, unităţile care au nevoie de surse financiare, în special pentru retehnologizare, vor primi bani. Printre aceste unităţi se va afla şi Uzina Mecanică Sadu”, a declarat Weber. Potrivit deputatului, toate unităţile cu profil de armament din ţară au fost solicitate să trimită o situaţie, exactă către Romarm, cu necesităţile pe care le au, dar bani nu au ajuns. „Nu am fost încă anunţaţi că vom primi bani pentru retehnologizare. Dacă ar fi aşa ne-am bucura, e nevoie de bani să schimbăm echipamentele, linia tehnologică e învechită. Săptămâna trecută, am fost informaţi, doar că ni s-a aprobat bugetul, circa 100 de milioane de lei”, a declarat Nicolae Dijmărescu, directorul UM Sadu. Pentru uzina de armament din Gorj, s-au solicitat echipamente pe partea electrică. „Într-adevăr, pentru rectificare, noi am cerut două achiziţii pe dotări, care ne-ar ajuta mult în procesul de producţie. Este vorba de un cuptor de uscare şi un cuptor de tratament, aş înlocui componenta electrică, e de anii 70”, a precizat Dijmărescu.

Datorii de peste 200 de mii de lei

Deşi până la ora actuală se dorea retehnologizarea uzinei, în momentul de faţă, problema reactivării datoriilor pune presiune pe conducerea instituţiei. „Avem nevoie de bani pentru retehnologizare, dar ceea ce ne presează pe noi este rezolvarea problemei cu datoriile, cu acel termen, pentru că dacă ni se pun în spate va fi rău de tot”, a declarat Nicolae Dijmărescu. Fabrica de armament riscă să fie închisă în condiţiile în care se vor reactiva datoriile. Asta pentru că nu şi-a putut îndeplini condiţia de a scoate profit pe ultimii trei ani. UM Sadu a continuat să iasă în pierdere, iar termenul limită expiră în această toamnă. Fabrica de armament din Gorj ar trebui să plătească datorii de peste 200 de mii de lei, în condiţiile în care se va opera reactivarea acestora.

Aşteaptă bani pentru inundaţiile din 2014

Conducerea Uzinei Mecanice Sadu speră să recupereze banii cheltuiţi pentru pagubelor produse de inundaţiile din anul 2014. „Atunci am avut probleme cu barajul de sus, s-a rupt un mal, barajul s-a colmatat, au fost probleme şi cu drumul. Noi am efectuat reparaţiile cu banii noştri, iar acum sperăm să ne recuperăm banii. Am întocmit documentaţia, am trimis-o la Instituţia Prefectului, dar ne-au cerut nişte clarificări. Ar trebui să recuperăm undeva la 200.000 de lei”, a declarat Nicolae Dijmărescu.

Vizualizări: 361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: