Sindicaliştii lui Marin Condescu ameninţă cu… şedinţa!

După o perioadă destul de lungă de timp, în care sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia păreau să fi făcut „ciocul mic” în faţa administraţiei, ieri Federaţia Naţională Mine Energie a dat publicităţii un comunicat prin care nu transmite mare lucru despre vreo grevă, dar dă semne că „mârâie” un pic la şefii CEO. Nemulţumirile în teritoriu trebuie să fie destul de mari dacă liderii de sindicat s-au încumetat să iese la rampă cu un text de vreo două pagini în care au aşternut destul de multe probleme şi în care dau de înţeles că sunt victimele unei diversiuni ale administraţiei.

„Diversiunea” descoperită acum de sindicatele lui Marin Condescu are legătură cu biletele de odihnă şi tratament de care ar trebui să beneficieze mii de membri de sindicat. Prin comunicatul de presă semnat de secretarul general Ion Feurdean, Federaţia Naţională Mine Energie îşi exprimă o serie de dezacorduri despre care nu s-a prea vorbit până acum.  «Fără dialog serios și constructiv cu organizațiile sindicale semnatare a CCM la nivelul Companiei, Directoratul a trecut la adoptarea de hotărâri care prejudiciază o mare parte din salariații CE Oltenia în ceea ce privește aplicarea de noi nivele de salarizare. Atenționăm că aplicarea unor măsuri care să diminueze drepturile salariale pentru lucrători în condiții netransparente și fără un acord al părților semnatare ale CCM este abuzivă, fiind extrem de periculoasă atât pentru “pacea socială”, cât și pentru bunul mers al activității Companiei», se precizează de către FNME.

Sindicatele se plâng şi de faptul că administraţia nu oferă nici măcar de la 1 mai alimentaţia de protecţie pentru cei care lucrează în condiţii speciale, asta deşi bucătarii care se ocupau de hrana minerilor au cam devenit şomeri între timp. FNME mai spune că deşi Contractul Colectiv de Muncă e în vigoare de 60 de zile, salariaţii de la Direcţia Minieră sunt discriminaţi negativ, nebeneficiind de o serie de sporuri, care le sunt însă oferite altor salariaţi ai CEO. Sindicatele au mai descoperit că membrii lor nu beneficiază de echipament de protecţie şi că muncitorii sunt nevoiţi în unele cazuri să meargă peste un kilometru pe jos, până la locul de muncă. De asemenea, FNME se plânge de lipsa reviziei la utilaje, ceea ce poate pune în pericol sănătatea minerilor.

Mesajul comunicatului, greu de descifrat

Ce au vrut liderii de sindicat să transmită prin acest comunicat de presă în afară de a arăta pisica printre gard celor din administraţie e greu de spus, atâta timp cât nici preşedintele Marin Condescu şi nici adjunctul lui, Ion Ruşeţ, nu au putut fi găsiţi pentru a oferi mai multe amănunte. Din comunicatul de presă reiese însă că, după Paşti, ar urma să aibă loc o mare şedinţă a sindicaliştilor în care să se analizeze soarta ortacilor.

„Biroul Executiv al FNME a hotărât convocarea, în perioada 15-18 mai 2013, a unei întâlniri a membrilor Colegiului Director al FNME cu militanții și responsabilii sindicatelor de bază la nivel național, inclusiv reprezentanți din CE Hunedoara, Compania Națională a Uraniului, SC Nuclearelectrica,  SC CupruMin Abrud, etc. în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru rezolvarea acestor situații. În perioada de până la această întâlnire, FNME va continua toate demersurile legale pentru a exista un dialog constructiv cu Directoratul Complexului Energetic Oltenia, care să ducă la soluționarea tuturor problemelor fără a se aduce atingere drepturilor salariaților prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă”, se arată în comunicatul de presă. De menţionat că nici managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, nu a fost de găsit pentru a comenta reproşurile sindicaliştilor.

FINAL POLITIC

De precizat ar fi modul în care se încheie comunicatul de presă al FNME, un final care pare un pic dintr-un alt film, dar care merită consemnat pentru posteritate. „Fără a amesteca activitatea politică cu cea economică, nu putem să nu remarcăm dorința PSD de a întări colaborarea cu organizațiile sindicale și de a relansa dialogul social la toate nivelele, conform rezoluției Consiliului Național al PSD”!

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: