Surupăceanu îşi ascunde averea, dar vrea impozite pe bogăţia altora

Deputatul PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, a reuşit ieri să iasă în evidenţă la nivel de politică naţională, după ce a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativă pentru instituirea chiar de anul acesta a unui  impozit de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depăşeşte pragul de 500.000 euro. Iniţiativa lui Surupăceanu este mai mult decât hilară în condiţiile în care declaraţia sa de avere este mai sumară decât al oricărui funcţionar din Gorj. Surupăceanu subestimează inteligenţa când sugerează că cineva ar putea crede că nu are casă, maşină sau cont în bancă.

Click aici pentru a vedea declaraţia de avere a deputatului PSD, Mugurel Surupăceanu

Surupăceanu a studiat legi similare din alte state europene şi, în cele din urmă, a redactat un proiect de lege care devine un test important pentru actualii parlamentari, care vor trebui, de voie, de nevoie, să susţină iniţiativa deputatului gorjean. Prin această iniţiativă legislativă, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice să fie calculat în funcţie de patrimoniul deţinut de persoana fizică sau familie, inclusiv cel aparţinând copiilor minori. Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere să fie în cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete deţinute care depăşeşte pragul de 500.000 euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecărui an fiscal de referinţă (după deducerea unor sume - conform metodologiei ce va fi prevăzută în normele de aplicare).

Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente să plătească impozit anual pe avere pentru patrimoniul net deţinut în ţară şi în străinătate, iar cele nerezidente să plătească pentru patrimoniul net deţinut în România, cu condiţia respectării convenţiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri. Până la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei iniţiative legislative vor depune declaraţia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizează în proiectul de lege. Acesta mai prevede că, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datorează impozit anual asupra averii, se vor avea în vedere atât elemente de activ cât şi cele de pasiv, iniţiativa legislativă propunând şi o serie de exonerări şi deduceri. 

Mugurel Surupăceanu alias Nu e cazul

Deputatul Mugurel Surupăceanu nu are nici măcar o locuinţă, potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, în iunie 2009.

Declaraţia de avere a lui Surupăceanu este suspect de goală. Astfel, deputatul nu deţine bunuri imobile, terenuri, bijuterii şi nici automobil scriind „Nu e cazul“. Mai mult, deputatul a avut un apartament cu patru camere, nu este specificat oraşul, pe care l-a vândut în 2008 surorii sale, Delia Georgiana Cambrea, cu 121.000 de lei.  

Presa locală a scris în repetate rânduri despre afacerile deputatului Surupăceanu, în majoritatea dintre acestea fiind implicată şi sora acestuia.

Privind declaraţia de avere, Mugurel Surupăceanu este sărac lipit. Acesta sugerează că trăieşte din salariul de deputat, venitul anual încasat fiind de 2768 de lei.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: