De unde vine expresia „a umbla cu cioara vopsită”!

Probabil că toată lumea a auzit de expresia „a umbla cu cioara vopsită”. Această vorbă populară a fost transmisă din generație în generație și încă este folosită în prezent de mulți dintre vorbitorii de limba română. 

Expresia este utilizată de foarte mulți oameni și are scopul de a evidenția o minciună. Practic o persoană încearcă să păcălească o altă persoană, însă aceasta se prinde și îi spune că „umblă cu cioara vopsită”.

Din păcate, nu se știe cu exactitate cum a apărut această sintagmă exact, însă se spune că în Maramureș era un obicei în trecut ca cineva să vopsească o cioară împăiată și să meargă din casă în casă și să cânte și să danseze. Drept urmare, lucrurile au derivat ușor de aici și lumea a înțeles că cioara vopsită era o încercare de a prezenta o situație ca fiind cu totul altceva.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, expresia „a umbla cu cioara vopsită” înseamnă „a fi necinstit / incorect; a minți”. Așadar, sintagma atrage atenția unei persoane că minte cu nerușinare și încearcă să înșele interlocutorul.

Potrivit istoricilor, în trecut în piețele din România existau persoane care chiar încercau să vândă ciori vopsite, susținând că sunt papagali exotici. De aici și până la apariția expresiei nu a mai fost mult timp. Un lucru este clar, sintagma este folosită cu scopul de a prezenta ceva / pe cineva drept altceva / altcineva.

Vizualizări: 809

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: