CE Oltenia, subiect la Bruxelles la acordarea tranșei din PNRR

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat că plata tranșei a doua din PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, depinde și de trei subiecte, încă neclarificate, precum legislația pensiilor, avertizorilor de integritate și decarbonarea sectorului energetic.

 Siegfried Mureșan, eurodeputat și lider PNL, a afirmat că termocentralele din România vor trebui să treacă în rezervă ca parte a Legii decarbonării, care urmărește să producă energie electrică mai curată și mai verde. Cu toate acestea, Mureșan a subliniat faptul că aceste centrale nu ar trebui închise definitiv, ci ar trebui puse în rezervă, astfel încât să poată fi activate în situații de urgență, cum ar fi iarna în cazul în care nu ar exista posibilitatea de a importa gaze. El a precizat că subiectul discutat în prezent nu este dacă ar trebui să fie închisă vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea acestora în rezervă. Legea decarbonării are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și încurajarea utilizării surselor de energie regenerabilă, precum energia solară, eoliană și hidroenergia.

″Cea de-a treia chestiune e tot o chestiune tot tehnică, legată de trecerea în rezervă a unor termocentrale, adică Legea decarbonării. Deci, în principiu, vrem să producem energie electrică cât mai curat, cât mai verde, cât mai puțină poluare. Ca atare, unele termocentrale la un moment dat vor trece în rezervă, dar nu le poți închide de tot. Fiindcă, am văzut când a început războiul din Ucraina, că dacă nu mai poți importa gaz, s-ar putea să fie nevoie să pui cărbune pe foc ca să încălzești casa. Nu pentru totdeauna, dar în situații de urgență, iarna când e frig și așa mai departe. Ca atare, subiectul discutat nu e dacă închidem vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea lor în rezervă″, a spus Mureșan.

 Mai mult, grupuri energetice pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia cu putere instalată însumată de 660 MW nu vor mai putea fi activate decât pentru o perioadă de 3 ani de la 1 ianuarie 2023 încolo și numai în anumite condiții stricte.

Ulterior, Executivul a amânat, până pe 31 octombrie 2023, închiderea grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 și Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere instalată cumulată de 660 MW, precum și a exploatărilor miniere aferente acestora, care ar fi trebuit închise până la finalul lui 2022. 

Vizualizări: 1,307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: