A crescut speranța de viață în România

În România a crescut speranța de viață, iar populația vârstnică îi depășește cu 27% pe tineri, fiind aproximativ un milion de români cu vârsta de peste 80 de ani. Conform sociologilor care au studiat acest dezechilibru demografic, acesta ar veni la pachet cu efecte economice și sociale grave.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ 900.000 de români au trecut de 80 de ani și peste 13.000 de 100 de ani. Nivelul de trai, educația și progresul medicinii sunt factorii care au ajutat la creșterea speranței de viață.

În jur de 150.000 de vârstnici au peste 90 de ani şi 13.000 au depăşit 100 de ani.

Din punct de vedere demografic, ne confruntăm cu un dezechilibru, pentru că vârstnicii au depășit populația tânără, cu vârste între 0-14 ani.

”Dezechilibrul acesta dintre nașteri și longevitate duce la creșterea raportului de dependență. Asta este o problema în ceea ce privește contribuțiile la diferitele sisteme, de la sistemele de sănătate și banii care se adună acolo pentru servicii din ce în ce mai îndelungate și complexe pentru un segment de populație care îmbătrânește și se mărește”, a precizat sociologul Adrian Dan.

Potrivit unui studiu, un pensionar din patru se simte singur și are nevoie de sprijin.

Așa a apărut și telefonul vârstnicului, 0800460001, care este disponibil 24 din 24 de ore. Sute de persoane care se simt singure apelează săptămânal și la asistenții sociali ai Fundației Principesa Margareta a României.

Vizualizări: 1,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: