A cucerit publicul Next Star! O copilă din Motru luptă pentru 20.000 de euro

Gorjeanca Petronela Bîrsilă, în vârstă de 14 ani, a cucerit juriul şi publicul de la Next Star, prin talentul său de a cânta la nouă instrumente şi pseudoinstrumente de suflat. Petronela a urcat pe scenă alături de profesorul ei, Ştefan Popescu. Cei doi au cântat nu doar la fluier şi nai, ci şi la sticlă, cănuţă, nucă sau... morcov. Petronela spune că va lupta să câştige premiul cel mare, de 20.000 de euro, ca să poată cumpăra o casă pentru ea şi mama sa. În momentul de faţă, locuiesc într-o singură cameră, dintr-un cămin de nefamilişti din Motru.

Talentul Petronelei Bîrsilă a ridicat o sală în picioare şi a stârnit ropote de aplauze, copila detaşându-se fără probleme de ceilalţi candidaţi. Petronela a câştigat cea de-a patra ediţie a sezonului al optulea al concursului de talente „Next Star”, alături de profesorul ei, Ştefan Popescu. Cei doi au cântat nu doar la fluier şi nai, ci şi la sticlă, cănuţă, nucă, morcov şi chiar ciomag. Mentorul ei, Dorian Popa, a fost extrem de fericit că a ajuns în marea finală. Artistul a vizitat-o pe fată la Motru şi a fost profund emoţionat, după ce a aflat de problemele financiare cu care se confruntă Petronela şi mama ei. Cele două locuiesc într-o cameră a unui cămin de nefamilişti, pentru care plătesc chirie la primărie. Petronela mai are trei fraţi mai mari, însă aceştia sunt căsătoriţi şi stau la casele lor. De aproximativ şase ani, fata locuieşte numai cu mama, după ce părinţii s-au despărţit, tatăl fiind plecat în străinătate. Mama este femeie de serviciu, iar pentru a putea suporta naveta fetei la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu face curăţenie la familiile cu bani.

Petronela: „Am impresionat”

Petronela a declarat că nu a mai participat niciodată la un concurs de talente, deşi este câştigătoare a 30 de trofee şi 23 de medalii la festivaluri de muzică. „Nu am mai participat la emisiuni şi concursuri de acest gen şi nu mă aşteptam să ajung în finală. Au fost copii foarte buni din întreaga Românie, chiar şi din afara graniţelor ţării, dar Dumnezeu a ţinut cu mine şi cu domnul profesor şi ne-a ajutat să ajungem în marea finală. Cel mai teamă mi-a fost de CRBL, pentru că este corect şi observă toate greşelile, dar am văzut că i-a plăcut foarte mult, iar în acel moment m-am liniştit. Am fost foarte emoţionată când publicul s-a ridicat în picioare. Am impresionat cu toate pseudoinstrumentele la care am cântat: nuca, sticla, cucul, fluierele, naiul. Printre cele mai grele se numără sticla şi nuca”, a declarat Petronela Bîrsilă.

Vrea să împartă premiul cel mare

Fata îi este recunoscătoare maestrului Ştefan Popescu, despre care spune că i-a trezit curiozitatea pentru instrumentele neconvenţionale. „Am început să cânt la aceste instrumente din dorinţa de a cunoaşte lucruri noi, mi-a plăcut foarte mult ceea ce făcea domnul profesor, Ştefan Popescu, şi am zis să încerc şi eu. Pe viitor mi-aş dori o carieră în muzică, dar aş vrea să urmez şi facultatea de ofiţeri. Dacă bunul Dumnezeu mă va ajuta să iau premiul cel mare, voi ajuta copiii nevoiaşi, copii care vor să studieze, şi îmi voi lua o locuinţă, unde să pot sta împreună cu mama mea. Face multe sacrificii pentru mine şi îmi doresc să pot face şi eu ceva pentru ea. Ştiu că şi-ar dori o casă, pentru că noi nu avem casa noastră”, a spus Petronela, care visează la cei 20.000 de euro puşi la bătaie de Next Star.

„Pregătim ceva nou pentru marea finală”

Profesorul Ştefan Popescu are numai cuvinte de laudă la adresa Petronelei. „Mă bucur pentru ea, e o fată frumoasă şi talentată. Este în anul al III-lea la nai, dacă-şi continuă studiile, cred că va ajunge printre primii naişti ai ţării. Am fost alături de ea, eu am cântat şi cu un ciomag, în primă audiţie. Au fost copii foarte talentaţi, iar în marea finală trebuie să mergem cu ceva mult mai puternic. Îmi doresc foarte mult ca Petronela să câştige, este un copil bun, provine dintr-o familie cu venituri reduse”, a spus profesorul Ştefan Popescu, care i-a dăruit Petronelei instrumentele de suflat. „Ştiam că provine dintr-o familie fără posibilităţi materiale, pentru mama ei era un efort uriaş să-i asigure chiar şi transportul la Şcoala Populară de Artă, dar am văzut că fata e conştiincioasă şi talentată şi i-am făcut cadou fluierele şi naiul. Pentru marea finală pregătim ceva nou, acum am peste 30 de instrumente şi pseudoinstrumente, dar vrem să impresionăm cu altceva”, a spus Ştefan Popescu.

PERIPEŢII

Ştefan Popescu a povestit şi peripeţiile prin care au trecut juraţii, încercând să cânte la ploscă şi la morcovul cu palincă. „Am făcut pe loc un pseudoinstrument dintr-un morcov, cu un sfredel. După ce am cântat cu morcovul, am cântat cu o ploscă plină cu palincă. La final, juraţii au luat plosca, au mirosit şi au pus palincă în morcov. În momentul în care au suflat, le-a venit pe faţă palinca. E foarte greu, dacă nu ştii să sufli, normal că-ţi vine băutura pe faţă. Pe orice pseudoinstrument eu merg pe octavă, nu e uşor. La sfârşit, în afara concursului, am cântat cu ciomagul. S-a uitat Dan Negru la ciomag, să vadă din ce este făcut şi a rămas impresionat”, a declarat Ştefan Popescu.

Vizualizări: 10,112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: