A început lupta cu ciorile din parc. Păsările, greu de alungat!

Parcul în care se află operele lui Constantin Brâncuşi nu va scăpa de ciori, în ciuda operaţiunii de îndepărtare a cuiburilor acestora, desfăşurată în aceste zile. Muncitorii care lucrează pentru a da jos cuiburile nu pot ajunge până în vârful arborilor foarte înalţi, acolo unde se şi află cele mai multe cuiburi. În plus, gorjenii mai în vârstă spun că păsările oricum îşi vor reface cuiburile în câteva săptămâni, singurul avantaj pe moment fiind acela că, rămase acum fără cuib, nu au unde să mai clocească toate.

Doi angajaţi ai unei firme lucrează de luni dimineaţa în Parcul Central cu ajutorul unei nacele, o platformă care le permite să urce până în vârful arborilor care nu depăşesc înălţimea de 35 de metri. Ce trece peste acest nivel rămâne de neatins, iar multe dintre cuiburi se află chiar în această zonă, ciorile preferând arborii foarte înalţi din Parcul Central, arbori care au chiar şi 50 de metri. În plus, maşina cu platforma se poate fixa la sol doar pe aleile asfaltate, nu şi pe pământ şi, ca urmare, intervenţia muncitorilor este şi mai mult limitată. Uneori aceştia ajung cu ajutorul unei cange până la un metru de un cuib, insuficient însă ca să îl doboare. Când apucă însă de unul şi îl dărâmă, la sol ajunge un braţ mare de crengi, pământ şi mult praf, trecătorilor fiindu-le recomandat să ocolească zona.

Multe dintre cuiburi au apărut în această primăvară, ciorile fiind acum în perioada în care îşi cresc puii sau încă îşi clocesc ouăle. Zgomotul şi mizeria făcute de aceste păsări reprezintă inconvenientul pentru care mulţi dintre gorjenii ce trec prin parc de abia aşteaptă ca autorităţile să le dărâme cuiburile. „Nu poţi să stai pe bancă pentru că te urlă în cap toată ziua şi te mai şi trezeşti cu mizerie pe haine. Noi îi spunem «noroc», dar numai «noroc» nu este când pleci cu haina plină de găinaţ după ce te-ai oprit pe o bancă sub un astfel de cuib. E foarte bine că se face treaba asta şi sper să dărâme cât mai multe pentru că uneori nici bănci curate nu găseşti din cauza lor”, a spus o bătrână aflată pe o bancă în parc. Unii dintre trecători au fost însă de părere că ciorile ar trebui lăsate în cuiburile lor şi oamenii să înveţe să convieţuiască cu ele şi în aceste condiţii. Municipalitatea plăteşte 16.000 de lei pentru ca în următoarea lună cuiburile să fie distruse sistematic de către muncitori.

 Speriate de elicopter

Oamenii şi-au dat cu părerea şi despre modul în care autorităţile ar putea să scape de ciori prin alte metode decât cea a dărâmatului de cuiburi. „Eu stau des pe bancă în parc şi am observat că de fiecare dată când vine elicopterul de la SMURD zboară de nu mai rămâne una. Cred că dacă s-ar pune nişte boxe cu sunete ceva care să le sperie s-ar putea rezolva problema. Nu ştiu cum fac alţii, dar văd ca la noi e plin de cuiburi tot timpul”, a menţionat un pensionar. Singurii care nu au timp să remarce prezenţa ciorilor sunt turiştii. Aleea pe care aceştia o vizitează pe parcursul celor câteva minute petrecute în parc a fost prima şi luni dimineaţa care a intrat în vizorul celor care doboară cuiburi.

Doi tineri veniţi din Constanţa şi care s-au sărutat sub Poarta Sărutului au menţionat că pentru ei altele sunt problemele. „Noi venim de la mare şi acolo pescăruşii sunt cei care ne deranjează. Ciori nu prea avem şi nici aici nu am apucat să le vedem, doar că am observat că sunt domnii cu macaraua care lucrează pe aici pe alee. E bine dacă îndepărtează ciorile pentru că va fi mai linişte. Oricum, parcul e super frumos şi ne place tare mult”, a fost concluzia vizitatorilor.

Vizualizări: 651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: