Centrele medicale de permanenţă vor fi desfiinţate. Primar: Nu mă sperie vestea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că vor fi desfiinţate centrele de permanenţă deoarece au „eficienţă zero”,  în condiţiile în care a crescut tot mai mult numărul prezentărilor la unităţile de primiri urgenţe din spitale. Primarii localităţilor gorjene unde funcţionează astfel de centre medicale sunt de acord cu măsura, dar cer mai întâi o evaluare justă a activităţii fiecărui centru de permanenţă în parte.

În judeţul Gorj funcţionează 14 centre de permanenţă la nivelul comunelor şi alte şapte în oraşele Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Bumbeşti Jiu, Ţicleni şi Tismana. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că va promova un act normativ pentru desfiinţarea centrelor medicale de permanenţă. „Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul prezentărilor în urgenţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut aproximativ cu 30 la sută, ceea ce este strigător la cer, nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care, categoric, la numărul de cazuri crescute, creşte finanţarea unităţii de primiri urgenţe, creşte şi finanţarea centrelor de permanenţă. Eficienţă zero”, a declarat Sorina Pintea.

Primarii gorjeni sunt de acord că nu toate centrele de permanenţă sunt eficiente, dar spun că lipsa activităţii medicale în multe situaţii ţine de opţiunea pacienţilor. „Eu ştiam că centrele de permanenţă nu prea descongestionează aceste servicii de urgenţă. Oamenii care trec pragul la UPU iau în considerare gradul şi măsura afecţiunii pe care o au. Doar nu o să vină la centrul de permanenţă dacă simt dureri puternice în piept, dau un exemplu, simptomele unui infarct. Normal că fug unde este cea mai bună aparatură. Ar trebui făcută o evaluare clară şi mai în profunzime a acestor centre de permanenţă şi acolo unde nu sunt eficiente, pot să se desfiinţeze. Centrul de permanenţă de la Băleşti chiar are activitate. E mare de tot adresabilitatea”, a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti.

O altă propunere a primarilor este de a fi înfiinţate astfel de centre în apropierea unităţilor de primiri urgenţe. Astfel, spun ei, dacă un pacient nu reprezintă o urgenţă majoră, poate fi dirijat într-un timp scurt la centrul de permanenţă.
Primarul din Cătunele crede că nu s-ar simţi prea mult lipsa centrului de permanenţă din localitate, dacă va fi închis. „Nu mă sperie vestea că vor fi desfiinţate. Suntem la 5 kilometri de oraş. Aşa şi trebuie, cred că măsura e bună. La noi, fiind aproape de oraş, oamenii sună salvarea când au câte o urgenţă. Dacă s-ar închide, nu ar fi o mare problemă”, a comentat Florinel Ţuilă, primarul comunei Cătunele.

Vizualizări: 9,253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: