Alee pietonală, închiriată de primărie cu aproape 9.000 de euro pe an

Primăria Târgu Jiu plăteşte o sumă fabuloasă pentru închirierea unui teren pe care se află o alee pietonală, în cartierul Victoria II. Terenul este închiriat cu 6 euro/mp/lună, suprafaţa fiind de doar 122 mp. Aleea este situată între complexul comercial Banatim şi o benzinărie şi asigură accesul locuitorilor din cartier către str. 14 Octombrie. Localnicii spun că le este la îndemână aleea, dar când au auzit cât plăteşte primăria pentru închirierea terenului, au declarat că preferă să ocolească puţin. Afacerea proprietarului de teren cu primăria a fost parafată în 2007, iar suma plătită de atunci şi până acum se apropie de 50.000 de euro.

Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat la începutul acestei săptămâni prelungirea cu 1 an a contractului de închiriere pentru aleea de 122 mp din cartierul Victoria II. Asta în ciuda faptului că terenul pentru care primăria plăteşte chiria exorbitantă este în litigiu. Primăria are contract de închiriere cu Maria Mazilu, deşi de ani buni terenul este intabulat pe numele Aureliei Măruţă, ambele judecându-se ca moştenitoare ale fostului proprietar. Primăria s-a acoperit însă cu acte, semnând cu Mazilu un act adiţional prin care persoana fizică se angajează să dea banii înapoi, dacă instanţa va stabili că nu a avut drept de proprietate pe teren în perioada menţionată.

Aleea, aflată în litigiu

Contractul încheiat între municipalitate şi Maria Mazilu, aşa-zisul proprietar al terenului în cauză, a fost semnat în urmă cu şase ani. Administraţia publică locală din Târgu Jiu s-a angajat să plătească chirie de 6 euro/mp/lună. Cum este vorba de 122 mp, municipalitatea plăteşte din bani publici nu mai puţin de 8.784 euro pe an pentru închirierea acestei alei.

La contractul încheiat între municipalitate şi proprietarii terenului există pentru fiecare an, începând cu 2008, câte un act adiţional unde este prevăzută o clauză specială. Aceasta prevede că „Având în vedere litigiile dintre locator şi numita Aurelia Măruţă cu privire la dreptul de proprietate asupra obiectului contractului, doamna Maria Mazilu se obligă să restituie Municipiului Târgu Jiu toate sumele de bani primite cu titlu de chirie, în cazul în care va pierde dreptul de proprietate asupra terenului în cauză. Prezenta clauză reprezintă titlu executoriu fără nicio altă formalitate”, se arată în actul ataşat la hotărârea de consiliu local. Acest lucru înseamnă că Primăria Târgu Jiu a plătit până acum sumele aferente chiriei pentru o alee care se află în litigiu.

Cetăţean: Plătesc din banii noştri

Conform referatului întocmit de conducerea administraţiei publice locale din cadrul Primăriei Târgu Jiu, până în prezent nu a fost găsită o altă variantă pentru a nu mai fi nevoie să închirieze respectiva alee.

Cetăţenii din zonă sunt de acord că municipalitatea plăteşte prea mult pentru închirierea acelei alei. „Ştiu că este într-un proces, trebuia să fie o şosea pe aici, ca să lege, mai ales pentru cazurile în care vin pompierii. Nu este altă cale de acces. Se putea trece prin parcare, dar este privată şi câteodată este închisă. Mi se pare mult să plătească peste 8000 de euro pe an. E din banii noştri. E foarte mult, puteau găsi o altă variantă. Cei care sunt aici cu casele şi benzinăria chiar, dacă nu mă înşel ocupă ilegal terenurile. S-au extins” a spus, Radu Voiculescu, un cetăţean din zonă.

Vizualizări: 279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: