Profesor incomod, concediat din UCB

După 20 de ani de activitate la Universitatea „Constantin Brâncuși”, profesorul Gheorghe Popescu a fost concediat. Senatul Universității a luat această decizie pentru că profesorul universitar a făcut parte dintr-o comisie de doctorat la Petroșani, fără să obțină aprobarea senatului, așa cum prevede carta UCB. Gheorghe Popescu consideră că măsura luată împotriva lui este un abuz și, după ce va primi decizia de încetare a contractului de muncă, o va contesta în instanță, dar va face o plângere și la unitatea de parchet competentă.

După ce a fost de două ori cercetat disciplinar în numai șase luni și i-a fost diminuat salariu cu 20%, acum Gheorghe Popescu a fost dat afară de la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.   S-a ajuns în această situație pentru că Gheorghe Popescu, în baza legii educației, a fost referent oficial la susținerea tezei de doctorat intitulată „Studiul influenței restrângerii activității miniere din bazinul Motru asupra mașinilor și utilajelor” la Universitatea din Petroșani. În carta UCB este precizat faptul că pentru acest gen  de activități trebuie obținut acordul Senatului, numai că Gheorghe Popescu susține că a depus la dosar o adeverință eliberată de rectorul Moise Bojincă în care este specificat motivul pentru care este eliberată. După ce decanul Facultății de Inginerie  i-a făcut profesorului un referat, acesta a fost băgat în comisia de analiză.

Va contesta concedierea

În ultima ședință de Senat, membrii comisiei au luat decizia de a-i desface contractul de muncă lui Gheorghe Popescu după 20 de ani de activitate în cadrul UCB. Profesorul universitar va contesta decizia în instanță, dar va face și o plângere penală pentru ca anchetatorii să cerceteze modul în care a fost dat afară de la universitate. „Am fost dat afară de la Universitatea Constantin Brâncuși pe motiv că am fost membru în comisia de doctorat la Petroșani, am fost referent. S-a întrunit comisia de anchetă disciplinară și s-au hotărât să-mi desfacă mie contractul de muncă. Nu mă așteptam la așa ceva, mai ales când legea educației naționale îmi permite să particip la aceste comisii, iar ce s-a scris în carta universității este un abuz din partea fostului rector. O să contest această măsură care a fost luată împotriva mea atât în instanță, dar o să fac și plângere la parchet după ce voi primi decizia de desfacere a contractului de muncă. Așa cum am mai spus, am fost sancționat în șase luni de două ori pe motive neîntemeiate, iar acum mă dau afară”, a precizat Gheorghe Popescu.

Popescu dă vina pe poliție și parchet

Gheorghe Popescu susține că a ajuns în această situație pe de o parte din cauza plângerilor penale pe care le-a făcut împotriva fostului rector Adrian Gorun, dar și a decanului de la Facultatea de Inginerie Luminița Popescu, dar și pentru că anchetatorii nu au respectat cererea formulată de el prin care solicita să beneficieze de protecție ca și denunțător. „S-a ajuns în această situație pentru că poliția și procuratura din Gorj nu-și fac datoria. Există mai multe plângeri penale făcute de mine împotriva fostului rector și a doamnei decan Luminița Popescu, am cerut să fiu protejat ca denunțător, am depus acte care dovedesc anumite infracțiuni, iar poliția și procuratura nu au ținut cont de cererea mea de a păstra confidențialitatea și să fiu protejat ca denunțător”, a mai spus Gheorghe Popescu.

Bojincă: Are mai multe încălcări ale cartei UCB

Rectorul Universității „Constantin Brâncuși” susține că s-a luat această decizie pentru că Gheorghe Popescu a încălcat din nou Carta universității, așa cum a făcut-o în nenumărate rânduri, și de aceea s-a dispus concedierea lui. „Dumnealui are mai multe încălcări ale cartei universității. A fost sancționat în vară cu diminuarea salariului cu 20% pentru că nu a vrut să-și depună fișa pentru cercetare și acum s-a dus într-o comisie la Petroșani fără să ceară acordul senatului. De fapt a tot fost fără astfel de aprobări, iar în cartă se prevede clar că trebuie să aibă acordul Senatului universității”, a declarat Moise Bojincă.

Popeangă nu comentează

Deputatul PSD Vasile Popeangă s-a numărat printre cei care au votat pentru desfacerea contractului de muncă al profesorului Gheorghe Popescu, însă nu vrea să comenteze pe acest subiect. „Nu comentez acest lucru. Eu mi-am exprimat un vot pe baza unui material întocmit de rectorul universității care a motivat acolo din punct de vedere legal care sunt prevederile legale pentru o asemenea propunere. Alte comentarii nu fac”, a spus Popeangă.

Propunerea de demitere a fost făcut de rectorul Bojincă şi a fost votată cu o singură abţinere, a lui Adrian Gorun, susţin surse universitare.

Vizualizări: 363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: