Alegeri în mai multe filiale PNL. Orban sau Cîțu, cine câștigă teren?

Alegerile interne din PNL sunt mai mediatizate ca niciodată, asta pentru că Ludovic Orban și Florin Cîțu par la fel de determinați să câștige la congresul din 25 septembrie. Rezultatul din toamnă depinde însă de rezultatul alegerilor din filiale, unde Orban stă mult mai bine decât se estima.

Când ești premier în funcție și ai susținerea, chiar și nedeclarată, a președintelui Klaus Iohannis, câștigarea alegerilor pentru șefia partidului ar putea părea o formalitate. Nu este așa, Florin Cîțu fiind învins și la organizația care l-a făcut parlamentar, la sectorul 5.

Președinția PNL se joacă cu șanse de ambele părți, Orban având avantajul că știe baza partidului, probabil cu mai mult de un sfert din cei cinci mii de delegați de la congres se știe pe nume, și nu de ieri, de azi, ci de ani sau zeci de ani.

În ultima săptămână au fost alegeri în mai multe organizații. În primul rând, tabăra Cîțu a pierdut alegerile la Sectorul 5, acolo unde premierul este membru, ceea ce este destul de rușinos, fiind ca și cum nu te-ar vota familia.

La Bacău a câștigat Mircea Fechet, susținător declarat al lui Ludovic Orban.

În schimb, la Neamț a câștigat George Lazăr, actualul prefect al județului, susținător al șefului său de la guvern, Florin Cîțu.

Gelu Tofan, susținător al lui Orban, a câștigat PNL Pitești.

La PNL Timișoara a câștigat Raul Ambruș, susținător al lui Orban, alegerile fiind contestate de tabăra Cîțu. Și organizația de la Lugoj este cu Orban. Acum, Alin Nica, președintele PNL Timiș, vrea să amâne alegerile la județ, programate pe 10 iulie.

La Iași a câștigat Alexandru Muraru, unic candidat și susținător al lui Cîțu, dar cu toate astea Mihai Chirica și Costel Alexe pot influența mulți delegați să voteze cu Orban la congres.

Parlamentarul George Stângă, susținător al lui Orban, a fost ales președinte al PNL Galați, fiind singurul candidat.

Nelu Tătaru, susținător al lui Cîțu, a câștigat PNL Vaslui, fiind însă destul de contestat în filială, astfel că voturile vor fi împărțite.

Preşedintele în exerciţiu al filialei teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Costel Şoptică, a câştigat, sâmbătă, alegerile interne pentru preşedinţia partidului. Şoptică l-a învins pe prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, la o diferenţă de zece voturi. Potrivit organizatorilor, Şoptică a fost ales de 213 delegaţi la Conferinţa de alegeri a filialei teritoriale a PNL, în timp ce Dan Nechifor a obţinut 203 voturi. Costel Şoptică şi-a declarat public susţinerea pentru Ludovic Orban la Congresul PNL din luna septembrie, în timp ce Dan Nechifor s-a poziţionat în favoarea lui Florin Cîţu.

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost reales în această funcție la Conferința județeană de alegeri care a avut loc, joi, la Gura Humorului. Acesta a fost singurul candidat și a spus că organizația îl susține pe Cîțu la congres.
La Buzău a câștigat deputatul Gabriel Avrămescu, la PNL Oradea noul șef este Florin Birta. Călin Bota a câștigat, fără absolut nicio emoție, alegerile interne pentru șefia organizației PNL Baia Mare. Preşedintele PNL Sector 6, Ciprian Ciucu, a fost reales, sâmbătă, în această funcţie. Sunt lideri care nu s-au poziționat clar.
La Sectorul 1 a câştigat Sebastian Burduja, un lider rezervat în declaraţii de susţinere şi care o relaţie bună atât cu echipa Cîţu, cât şi cu echipa Orban.
La Constanța, primarul Vergil Chițac îl susține pe premierul Florin Cîțu, în timp ce parlamentarul Bogdan Huțucă este susținătorul lui Ludovic Orban.Un rol cheie în liniștirea apelor din PNL Constanța îl are președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, care deocamdată nu s-a implicat în scandalul dintre Chițac și Huțucă.

Dincolo de opțiunea fiecarui lider de filială, este tot mai clar că voturile delegaților vor fi împărțite și că va conta mult cine va câștiga sala pe 25 septembrie. Din aceste punct de vedere, tot Orban este în avantaj, pentru că are discurs mai bun și merge pe cartea naționalistă. Florin Cîțu ar avea butoanele guvernării, dar dincolo de tot felul de numiri în funcții nu rezolvă mare lucru, primarii având nevoie de finanțări pentru proiecte, finanțări care întârzie inexplicabil de mult.

Vizualizări: 1,319

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: