Reţetă de caltaboş tradiţional

În sezonul de iarnă, când se apropie Crăciunul, gospodinele sunt preocupate să prepare şi tradiţionalii calataboşi, pe lângă celelalte preparate din carnea de porc. Specific acestui sezon, şi preparat de regulă după ce se taie porcul, caltaboşul se prepară folosind organele interne ale acestuia.

Caltaboşul se prepară după mai multe reţete dar cea tradiţională este cea mai gustoasă. Preparatul are la bază ficatul de porc tras printr-un maţ artificial sau natural. În funcţie de regiune, reţeta de caltaboş diferă şi, de aceea, caltaboşul este foarte gras în unele zone, în timp ce în alte cazuri acesta este făcut cu mult orez.

Ingrediente: 1 kg amestec din ficat, inimă, rinichi şi bucăţi de carne de porc, 4 cepe, 200 g orez, 1 maţ gros, 1 foaie dafin, 1 lingura untură, sare, piper, după gust.

Mod de preparare: Se pun la fiert, în apă rece cu sare, în vase diferite, organele, cu o foaie de dafin şi carnea. Se căleşte ceapa în untură şi se fierbe orezul.

După ce carnea şi organele au fiert, se dau prin maşina de tocat şi se amestecă apoi cu orezul şi ceapa. Se potriveşte gustul de sare şi piper.

Cu o linguriţă, se introduce umplutura în maţul gros şi, din exterior, se împinge carnea pe toată lungimea maţului. Se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune caltaboşul la fiert, timp de 30 de minute.

Se poate servi cald, cu zeama în care a fiert, sau rece, ca aperitiv.

Vizualizări: 3,438

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: