Alimente care cresc rezistenţa organismului în fața virusurilor

Când ne îmbolnăvim dăm vina de  obicei pe imunitatea scăzută a organismului. O imunitate scăzută poate duce la creșterea frecvenței bolilor localizate la nivel de zone barieră: infecții sau viroze respiratorii, gastrice și intestinale sau cutanate.

Semnele deficitului de apărare imunitară apar de obicei în sezoanele reci, când crește incidența virozelor respiratorii, a gripei sau a altor viroze. Există anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse problemelor imunitare: vârstnicii, al căror organism insuficient sau greșit alimentat nu mai are energia pentru lupta împotriva agenților infecțioși, precum și copiii mai mici de 2 ani, nou-născuții în special, pentru că au un sistem imunitar în formare.

Alimentația are un rol important în construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutriționiștii ne sfătuiesc să adoptăm mese bogate în fructe și legume, surse importante de fitonutrienți, vitamine și minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu).

În plus, proteinele, prin conținutul lor în aminoacizi esentiali și semi-esențiali, sunt cărămizile de la temelia unei imunități de bună calitate. Nu în ultimul rând, vitamina D are un rol vital în combaterea infecțiilor, în absorbția calciului și menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Usturoiul (prin alicina) și ceapa sunt alimente speciale, adevărate antibiotice naturale, de aceea se încurajează prezența lor în alimentație încă de la vârste fragede. Ciupercile au capacitatea de a crește producția de anticorpi în organism și sunt o sursă importantă de proteine vegetale de calitate superioară.

S-a demonstrat, în plus, că fibrele solubile prezente din abundență în citrice, mere, morcovi, fasole verde și ovăz ajută la scăderea inflamației și la creșterea răspunsului de apărare al organismului împotriva infecțiilor.

În mod special trebuie acordată atenție lactatelor – iaurtul și chefirul, prin conținutul natural sau îmbogățit în probiotice, sau brânza, prin acidul linoleic conjugat prezent în grăsimea naturală a laptelui, stimulează consistent răspunsul imunitar.

În afară de alimentație, medicii ne sfătuiesc să urmăm un stil de viață sănătos, care ne poate ajuta să luptăm împotriva deficitului imunitar: nu fumați, faceți sport, mențineti o greutate corespunzătoare,  mentineți tensiunea arterială la valori normale < 139/ 79 mmHg, beți alcool cu moderație,  dormiți corespunzător şi feriți-vă de infecții, păstrând o igienă corespunzătoare.

Vizualizări: 2,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: