Alunecarea de la Alunu: Încă două gospodării distruse!

Lucrurile s-au înrăutățit în ultimele zile la Alunu, la câțiva kilometri distanță de Alimpești, satul aflat pe zona de graniță dintre Vâlcea și Gorj fiind în continuare sub asediul haldei de steril care alunecă de vreo trei săptămâni și pare să nu se mai oprească din deplasarea sa spre râul Olteț.

La sfârșitul săptămânii, alte două gospodării au fost evacuate după ce, anterior, alte cinci trecuseră prin aceleași necazuri. În una din gospodării erau două case una mai frumoasă ca alta și care acum sunt o amintire tristă pentru proprietarul lor. Ion Avram a fost ajutat de zeci de pompieri militari să își recupereze din bunuri înainte ca pământul să înghită totul în calea lui.

 „Într-una din case aveam bucătărie, baie, hol, o sală închisă cu termopane. În cealaltă aveam dormitoare, o altă sală mare, bucătărie, cămară, dar nu a mai rămas nimic. Aveam pomi, vie, un hambar pentru fân în care acum încă mai aveam 35 de saci de boabe de porumb din producția mea proprie. Când am venit aici prima dată era o vale și am cărat 200 de camioane de pământ ca să pot să fac gospodăria asta. Acum vine dealul și distruge totul. Dacă nu pleca halda la vale nu trebuia decât să fiu sănătos și să mă bucur de ceea ce am”, a povestit omul, cătrănit de situația în care a ajuns.

„Plecăm, pentru că altfel ne înghite halda”

Lucrurile și le-a dus prin sat, pe la vecini, dar și la căminul cultural, acolo unde e cazat alături de alte familii. Nu visa vreodată la o astfel de situație, așa cum nici vecinul său Ion Genunche nu se gândea că va fi nevoit la bătrânețe să o ia de la capăt. „Plecăm, pentru că altfel ne înghite halda. Am un teren unde aș putea construi ceva cu ce mai recuperez din materiale, dar e greu fără un ajutor. Până atunci stăm pe la rude, pe la prieten, lucrurile le avem împrăștiate prin tot satul”, spune bărbatul.

Drum judeţean, în pericol!

În zonă au fost aduse zeci de camioane și buldozere care mută de zor sterilul din halda respectivă în alte locuri din sat, în speranța că dezastrul va fi oprit. Halda aparține Exploatării Miniere Berbești, care acum ține de CET Govora, deși până în urmă cu câțiva ani a aparținut de Complexul Energetic Oltenia. Pompierii și autoritățile monitorizează zona, dar pericolul e permanent, existând riscul acoperirii cu steril a drumului județean ce face legătura între Berbești și Alimpești. Lucrurile ar deveni și mai complicate într-o astfel de situație pentru că, pe lângă noi evacuări pe care ar trebui să le facă, autoritățile ar avea nevoie și de amenajarea unui nou drum, așa cum s-a întâmplat cu ani în urmă pe dealul Bujorăscu, în Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 1,307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: