Ambasadorul Klemm ne spune de ce îl iubesc americanii pe Brâncuşi

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a fost prezent marți la Târgu Jiu unde a inaugurat un raft de cărți americane donate de către ambasadă Bibliotecii Județene ”Christian Tell”. Oficialul american a vorbit în fața autorităților locale despre relația pe care Constantin Brâncuși a avut-o cu Statele Unite, declarând că artistul a fost cel mai vizibil ambasador al României în SUA.

 Ambasadorul american Hans Klemm a venit la Târgu Jiu cu soția, pentru a inaugura un raft care cuprinde peste 250 de volume în limba engleză care au fost donate bibliotecii de la Târgu Jiu. Cu ocazia vizitei, oficialul american a mărturisit că s-a simțit onorat și emoționat să fie atât de aproape de locul în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși. ”Punctul culminant al plimbării la Târgu Jiu a fost posibilitatea de a vedea operele lui Constantin Brâncuși. Constantin Brâncuși a fost cel mai vizibil ambasador al României în Statele Unite. Operele sale au devenit cunoscute publicului american la începutul secolului XX și au avut o influență extraordinară asupra culturii americane, dar și asupra culturii din întreaga lume”, a spus ambasadorul Hans Klemm.

Acesta a vorbit și despre operele de la Târgu Jiu. ”Există un număr mare de lucrări ale sale în colecții din New York și Philadelphia. Așadar pentru mine a fost foarte emoționant să vin aici la Târgu Jiu, să fiu atât de aproape de locul în care s-a născut Constantin Brâncuși și să văd poate cea mai valoroasă lucrare a sa, memorialul dedicat eroilor din Primul Război Mondial”, a spus oficialul american, Hans Klemm.

 Ce cuprinde donația de carte

Cele 250 de volume donate de Ambasada SUA la București cuprinde în mare parte cărți despre istoria, cultura și literatura americană. Ambasadorul Hans Klemm a mărturisit că a mai făcut astfel de donații și către alte zece biblioteci din țară. ”Oferim aceste cărți sperând să vă ajutăm să-i încurajați în continuare pe cetățeni să citească, sper că îi va ajuta pe cititori să-și dezvolte cunoștințele de limba engleză și desigur că îi va ajuta să cunoască mai bine literatura, cultura și istoria SUA”, a declarat Hans Klemm la Târgu Jiu.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a lăudat gestul oficialului american și i-a dăruit soției acestuia, printre altele, o ie tradițională românească. ”Donația de carte americană duce la îmbogățirea fondului de carte pus la dispoziția cititorilor, gorjenilor și nu numai. Este un gest de prietenie care duce la îmbogățirea relațiilor culturale dintre Statele Unite ale Americii și România și dă posibilitatea cititorilor gorjeni să se informeze corect și concret despre istoria, despre cultura și despre valorile americane”, a spus Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: