Au început înscrierile pentru Festivalul-concurs „La Stejarul din Răscruce” – ediția a XVII-a

Tradiția continuă și în acest an la Stejari, în județul Gorj, unde va avea loc cea de-a XVII-a ediție a Festivalului-concurs al portului, dansului și cântecului popular „La Stejarul din Răscruce”, un eveniment cultural de referință în județ și nu numai. Festivalul se va desfășura în data de 20 iulie 2025, în punctul „Ronghea”, la Centrul Cultural Multifuncțional „Gheorghe Zamfir” din comuna Stejari.
Organizat de Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Stejari, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT )Gorj, evenimentul are ca scop promovarea autenticității folclorului din zona Amaradiei, precum și din întreaga țară și stimularea interesului tinerilor pentru valorile identitare ale satului românesc.
Festivalul va începe la ora 10 cu o paradă a portului popular, în paralel, între ora 10:00 -12:00, vor avea loc repetițiile generale cu orchestra, în pregătirea momentelor artistice ale concurenților.Începând cu ora 12:00 și până la ora 16:00, se va desfășura concursul propriu-zis, unde juriul format din specialiști în folclor va evalua prestațiile vocale, instrumentale, coregrafice și costumele tradiționale.
Festivitatea de premiere este programată între 16:30 și 18:30, iar seara se va încheia în sărbătoare, cu un spectacol de gală, între 18:30 și 24:00, în care invitații speciali și laureații festivalului vor urca pe scenă.
Pe tot parcursul zilei, vizitatorii vor putea admira o expoziție de artă populară, care va aduce în prim-plan măiestria meșteșugarilor locali.
Secțiuni de concurs:
Soliști vocali (două categorii de vârstă: 10–14 ani și 15–18 ani)
Soliști instrumentiști (10–18 ani)
Formații de dansuri populare (minimum 4 perechi)
Port popular – costum femeiesc și bărbătesc
Concurenții se pot înscrie până la data de 17 iulie 2025, ora 16:00, trimițând următoarele documente prin WhatsApp la numărul 0724.589.018 (persoană de contact: Dna Emilia Dragotoiu Nanu):
fișa de înscriere completată,copie după cartea de identitate sau certificatul de naștere (și a unui părinte, pentru minorii sub 18 ani), un videoclip în care se interpretează o strofă de doină sau baladă și o strofă de piesă ritmată, partitura piesei ritmate.
Preselecția va avea loc pe baza materialelor trimise, iar rezultatele vor fi anunțate pe 18 iulie pe paginile oficiale ale organizatorilor. Câștigătorii trofeului din edițiile trecute nu mai pot participa, iar suita coregrafică trebuie să fie de maxim 8 minute.
Vizualizări: 384
Distribuie Trimite pe WhatsApp