Audiere maraton a celor 26 de miniștri ai Guvernului PSD

Cei 26 de miniștri propuși de premierul desemnat Sorin Grindeanu au fost audiați miercuri, în comisiile din Parlament, într-un timp record. Audierile au fost făcute rapid și fără ca cei desemnați să fie puși în dificultate. Soluțiile oferite de aceștia în Parlament sunt unele care pot fi oferite de oricine a citit câteva din multele strategii ale guvernelor sau câteva articole de presă. Audierea câtorva miniștri s-a făcut cu ușile închise. Cât despre opoziție, în presă au apărut informații că unii liberali din comisii nu au putut pune întrebări, iar alții nu au fost lăsați chiar de colegii de partid.
Cel mai mult, peste o oră, a durat interviul cu Petre Daea, propus pentru Ministerul Agriculturii. „Nu vin cu intenţii, vin să pun în aplicare un program aprobat de popor”, a declarat Daea. Petre Daea a fost iniţiator al legii privind pensiile speciale. La Ministerul Educației a primit aviz pozitiv Pavel Năstase. El a făcut o afirmație năucitoare: „Mi-aduc aminte când eram elev 40% luam bacalaureatul, nu toată lumea. Acum vrem toţi să fim bacalaureaţi”. Ministrul Justiției Florin Iordache vorbește despre o lege a grațierii: "O lege a amnistiei și grațierii e de bun augur".
Florin Bodog, ministrul de la Sănătate, spune că va rezolva probleme din sistem acordând toate majorările salariale promise de PSD în campanie. Lui Bodog i-a fost retras în toamnă dreptul de a conduce doctorate pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale. Un deputat USR l-a întrebat pe ministru dacă a luat vreodată mită, răspunsul fiind că el nu ia ”şpagă ca medic".
Graţiela Gravrilescu va fi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, iar Gabriel Petrea a devenit ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social. Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a primit și ea aviz pozitiv. Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene, vrea să facă o lege pentru a scăpa primarii de răspunderea administrativă.
Mircea Titus Dobre, ministrul propus pentru Turism, a declarat miercuri, la finalul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament, că Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) va fi desfiinţată.
Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a declarat că România este grădina Maicii Domnului. Florin Jianu, ministrul Ministerului IMM-urilor şi antreprenorilor, consideră că toate primăriile din ţară ar trebui să vină cu programe de atragere a investitorilor. Viorel Ştefan, propus pentru a prelua conducerea Ministerului Finanţelor Publice, este și acuzat de plagiat. ”Dacă se va dovedi că am plagiat în teza de doctorat, voi demisiona în secunda doi”, a spus deputatul PSD. Şerban-Constantin Valeca, propus pentru Ministerul Cercetării, este antrenor de karate. Ionut Vulpescu, ministrul propus al Culturii şi Identităţii Naţionale, susține că în anul 2017 bugetul Ministerului Culturii se va dubla, iar instituţia va deveni un element central în actul de guvernare.
Marius Dunca, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a declarat la finalul audierilor că legătura sa cu sportul este că îl face și îl practică.
Gabriel-Beniamin Leş este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apărării. Întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de ministru al Apărării, Leş susţine că activitatea de secretar de stat. La Comunicații, ministru va fi Augustin Jianu.
Daniel Constantin va prelua conducerea Ministerului Mediului, iar Adriana Petcu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor.
La audierea lui Carmen Dan, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, jurnaliştii prezenţi în sala au fost invitaţi să părăsească încăperea, preşedintele comisiei supunând la vot propunerea. Astfel, în urma votului s-a decis ca audierea lui Carmen Dan să se desfăşoare cu uşile închise.
La Ministerul Românilor de Pretutindeni a fost validată Andreea Păstârnac, fost ambasador în Israel. Ea s-a lăudat că a ajutat familiile victimelor din Colectiv să ajungă la spitale din Israel. Ulterior, ea a fost contrazisă de o rudă a unei victime din incendiu.
Răzvan Cuc, propus ministru al transporturilor a avut două minute timp alocat pentru a răspunde la întrebările din comisii. El nu a promis nici măcar un km de autostradă.
Alexandru Petrescu, propus la Economie, a spus, la audieri, că ar dori să restructureze complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, neștiind că cele două companii care nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei. Toma Petcu de la Energie are ca obiectiv strategic energia din surse regenerabile. Mihaela-Virginia Toader, nominalizată pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, a afirmat că are obiective simple şi puţine, printre care atingerea unui grad de absorbţie de 72,5% până în 2020. Teodor Meleşcanu, propus ministru de Externe, a spus că la alegerile prezidenţiale din 2014 din Diaspora a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă ca numărul de români care au participat la vot să crească.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: