Azi începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care începe azi, are în acest an o durată de o lună, chiar dacă în alţi ani ţinea o săptămână sau chiar trei zile. Explicaţia este aceea că Paştele a căzut în acest an foarte devreme. Acest post este cel mai uşor dintre cele rânduite de Biserica Ortodoxă.

În acest post nu mâncăm carne, ouă si brânză. Se posteşte luni, miercuri şi vineri fără untdelemn. Marţea şi Joia sunt permise uleiul dar şi vinul. Sâmbată, duminică şi de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Sânzienele, este rânduită dezlegarea la peşte.

„Atunci când Paştele cade mai devreme şi Postul Sfinţilor Apostoli se măreşte ca durată, iar când Paştele cade mai târziu el aproape că se reduce la trei zile. El durează din lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor până în ziua Sfinţilor Apostoli care este 29 iunie. Din punct de vedere al rânduielii Postul este unul mai uşor în sensul că sâmbăta şi duminica este dezlegare la peşte şi, de asemenea, pe 24 iunie când sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul". (Părintele Silviu Tudose de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti)

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: