Pe urmele folkului, la Gorj TV

Muzica folk este cu siguranţă unul dintre cele mai vechi genuri muzicale, gen care şi-a pus amprenta pe generaţii întregi de tineri rămânând cel mai apropiat de sufletul tinerilor în ultimii 30 de ani. Amintiri despre folkul de altă dată, artişti consacraţi ai acestui gen muzical, dar şi un regal folk de muzică şi poezie în sunete şi imagini selecţionate din evenimentul cultural „Curtea cu prieteni”, al cărui creator este Viorel Gârbaciu, numai vineri începând cu ora 21.00 în cadrul emisiunii „Viaţa aşa cum e”, al cărui realizator este Mihai Vulpe.

Chiar dacă folkul ajunge în România abia după jumătatea anilor 60, când primele cântece folk al lui Dylan, Baez sau Janis Joplin au început să erupă, un lucru este cert, folkul are istorie. Şi unde ar fi putut să se manifeste în toată grandoarea lui dacă nu în mediul studenţesc, studenţii fiind cei mai pregătiţi să preia chemarea folkului. Studenţii de atunci, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Mircea Florian, Mircea Vintilă, Valeriu Sterian, Dorin Liviu Zaharia, Dan Andrei Aldea, Nicu Alifantis, Nicu Vladimir, mulţi dintre ei adevărate valori astăzi, au creat mai mult decât un nou gen muzical, au creat o locaţie unde iubitori de folk puteau să se adune.

Povestea folkului însă este una deschisă, ea nu are un sfârşit pentru că încă există şi azi un tânăr care undeva în România învaţă să cânte la chitară pentru că iubeşte acest gen muzical…

Cine a putut uita melodii celebre ca „Om Bun”, „Podul de piatră”, „Cearcăn”, „Ai, hai”, „Cum se naşte un mit” sau „Vino, Doamne”, melodii care au vegheat din underground destinul societăţii româneşti.

Muzica folk nu poate fi definită în una, două sau trei pagini iar acest articol nu este decât o schiţă despre începuturile folkului în România.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: