Azilul Novaci: 9 asistaţi, 20 de angajaţi!

Angajaţii de la Azilul Novaci sunt la un pas de a-şi pierde locurile de muncă întrucât majoritatea asistaţilor a părăsit centrul după ce primăria a crescut valoarea cotizaţiei. În timp ce asistaţii din centrele aflate în subordinea DGASPC Gorj plătesc câte 602 lei/lună, bătrânii din centrul Novaci sunt nevoiţi să plătească 1600-1800 de lei/lună, contravaloarea integrală a cheltuielilor de întreţinere. În momentul de faţă, în centru mai sunt internate doar 9 din cele aproximativ 30 de persoane asistate până luna trecută.

Problema salariilor celor 20 de angajaţi ai Căminului de Bătrâni Novaci nu este încă rezolvată. Autorităţile au plătit salariile inclusiv pentru luna decembrie şi spun că, odată cu aprobarea bugetului, s-au găsit resurse financiare şi pentru a se face plăţile pentru lunile ianuarie şi februarie. „Salariile angajaţilor de la Centrul Novaci au fost plătite inclusiv pentru luna decembrie. Odată cu aprobarea bugetului s-a alocat centrului o subvenţie de 2 miliarde de lei vechi. Din aceşti bani se va rezolva problema salariilor şi a cheltuielilor pentru lunile ianuarie şi februarie, după care probleme financiare se vor repeta. Lunar, avem nevoie pentru salarii de 310 milioane de lei vechi”, a declarat Ion Manta, viceprimarul de la Novaci. Autorităţile locale nu exclud posibilitatea ca cei aproximativ 20 de salariaţi ai centrului să rămână fără locuri de muncă în perioada imediat următoare. „Bătrânii au început să plece din centru, iar în condiţiile în care locurile nu vor mai fi ocupate la capacitatea maximă, cu siguranţă vor exista şi disponibilizări”, a mai precizat Ion Manta.

1600-1800 de lei/lună contribuţia asistaţilor

Din cele aproximativ 30 de persoane internate până luna trecută, au mai rămas în centrul de la Novaci doar 9 asistaţi. Asta după ce primăria a impus o contribuţie lunară de 1600-1800 de lei/lună. „În şedinţa de Consiliul Local am stabilit costul real al cheltuielilor pentru ca azilul să poată funcţia din venituri. Astfel, s-a ajuns la o contribuţie de 1600 de lei/lună pentru asistaţii deplasabili şi 1800 de lei/lună pentru cei care care au nevoie de pampers. Înainte a încheia contractul oamenii trebuie să plătească această sumă. Mulţi au plecat, iar acum mai sunt internate doar 9 persoane”, a declarat Ion Manta.

Suma pe care trebuie să o plătească asistaţii de la Novaci este de aproape 3 ori mai mare decât cea pe care o plătesc persoanele din centrele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. „Costul mediu de întreţinere al beneficiarilor de servicii sociale din centrele DGASPC Gorj este de 2100 de lei/lună, însă persoanele asistate plătesc lunar doar 602 lei/lună. În cazul pensionarilor contribuţia lunară se opreşte din pensie, iar în unele cazuri banii sunt plătiţi de către aparţinători. În ceea ce privesc cazurile sociale, cheltuielile legate de întreţinerea persoanelor respective sunt suportate de către direcţie”, a declarat Mircea Andrei, directorul adjunct al DGASPC Gorj.          

SOLICITĂRI

În timp ce locurile Azilului de la Novaci sunt libere aproape în totalitate, centrele din subordinea DGASPC Gorj sunt ocupate la capacitate maximă. În plus, încă 8 dosare sunt în aşteptare. Reprezentanţii DGASPC Gorj se aşteaptă ca numărul solicitărilor să cresc şi mai mult din cauză că Primăria Novaci a impus a majorat contribuţia.

Vizualizări: 351

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: