Băile Herculane, înghițit de corupție. 50 de hoteluri și restaurante, ”cumpărate” cu zahăr de la stat

DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 35 de persoane,  printre aceştia fiind avocaţi, executori judecătoreşti sau evaluatori imobiliari şi chiar un fost deputat. Procurorii pot dovedi că au fost cumpărate 50 de imobile- hoteluri, restaurante și stranduri- din staţiune cu bani proveniţi din vânzarea a peste 5 milioane de kilograme de zahăr din rezerva de stat. Prejudiciul total depăşeşte 120 milioane lei.  

Devalizarea stațiunii a început în 2001, odată cu privatizarea societăţii comerciale, iar Iosif Armaș a devenit acționar majoritar.


Hercules SA din Băile Herculane deţinea în anul 2001, dată la care a fost privatizată, aproximativ 50 de imobile în staţiune, imobile care reprezentau cele mai importante hoteluri, restaurante şi ştranduri termale din staţiune. Pe lângă imobile deținea și licenţă de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri şi pensiuni funcţionale din staţiune.

Pentru achitarea preţului pachetul majoritar de acţiuni obţinut în cadrul procedurii de privatizare au fost folosite sume de bani care proveneau din afaceri cu statul. Astfel, în urma unei negocieri cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, această companie ”a împrumutat” cantitatea de 5.487.590 kilograme de zahăr cristal, ce constituia stoc de rezervă de stat, către societatea controlată de inculpat, cu drept de vânzare, dar şi cu obligaţia acesteia din urmă de a reconstitui stocul pe cheltuiala sa în termen de 180 de zile.


 

Din banii obţinuţi din vânzarea zahărului, inculpatul a plătit prima tranşă pentru cumpărarea societăţii comerciale din Băile Herculane.

Ulterior stocul de zahăr nu a mai fost refăcut şi împrumutul nu a fost restituit, prejudiciul fiind de peste 43 de milioane de lei.

În 2008, societatea a intrat în insolvenţă, urmând să fie pus la punct un mecanism prin care erau sustrase proprietățile. 


Astfel, compania a început să împrumute de  persoane fizice, printre care fiul directorului general, soţia directorului economic şi contabila societăţii, contracte care constituiau titluri executorii. Pentru că nu au primit bani, au primit clădiri. 

”În această modalitate, au fost scoase din patrimoniul societăţii 22 de imobile şi două licenţe privind exploatarea apelor termominerale, acestea fiind însuşite de membrii grupului infracţional organizat”, transmite DIICOT.

DIICOT mai spune că prin activitatea infracţională a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de 123.325.726 lei Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara, Primăriei Oraşului Băile Herculane, R.A.P.P.S., Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi altor 5 societăţi comerciale, fiind instituire măsuri asiguratorii asupra a 146 de imobile (terenuri, apartamente şi construcţii).

Vizualizări: 3,311

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: