Banii pentru crescătorii de animale, în februarie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a stabilit data de la care va începe plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale, aferente Campaniei 2018. Ministerul Agriculturii a alocat deja plafoanelor pentru plata acestor subvenții, suportate de la bugetul de stat.

În calendarul APIA, este stabilit ca autorizarea la plată a crescătorilor de animale care beneficiază de ajutoarele naționale tranzitorii să înceapă în luna februarie 2019. Informația a fost publicată în Buletinul informativ emis de APIA Gorj pentru luna ianuarie 2019.

Așadar, crescătorii de bovine, de caprine și ovine vor primi ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), aferente anului 2018, începând cu februarie 2019, după aprobarea bugetului de stat pentru acest an. Aceste subvenții se achită din bugetul de stat stabilit pentru anul următor anului de depunere a cererii.

Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, plafoanele aferente plăților pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic.

Ajutoarele naționale tranzitorii se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162.522,600 mii euro, în echivalent 757.972,901 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 şi care se distribuie astfel:

a) 22.228,800 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 93.416,400 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
c) 46.877,400 mii euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul pe cap de animal, tonă de lapte, nu a fost comunicat încă de APIA. Ajutorul național traznitoriu se acordă în sistem regresiv, adică valoarea acestui ajutor scade, în fiecare an, cu 5%. 

Vizualizări: 2,467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: