Căldura dă peste cap agricultura. Pomi înfloriți în mijlocul toamnei

Vremea neobișnuit de caldă pentru data din calendar riscă să dea peste cap și agricultura. În unele zone, au înflorit pomii fructiferi, iar cartofii încă nerecoltați au încolțit și au răsărit din nou. Agricultorii speră ca previziunile meteorologilor să se adeverească și să plouă, săptămâna viitoare. Altfel, munca lor din această toamnă ar putea fi compromisă.

După o vară secetoasă, și toamna a rămas în aceeași notă și a adus temperaturi ca în plină vară. Luni, în județul Gorj, s-au înregistrat și 30 de grade. Valorile mult prea ridicate pentru această dată ar putea compromite culturile de toamnă.

„Temperaturile ridicate din ultima vreme pot produce o dezvoltare luxuriantă a orzului și a rapiței. Zăpezile de peste iarnă pot provoca sufocarea și ar putea fi pierderi importante de recoltă, dar sperăm că se va mai reduce temperatura aceasta aproape de vară, care mărește și deficitul de apă din sol”, a spus Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.

Pe câmpurile din Bălești, este activitate intensă. Oamenii au profitat de vremea bună să recolteze ce a mai rămas din cartofi sau porumbi ori să planteze cerealele de toamnă.  „Principalele activități sunt însămânțatul cerealelor de toamnă și recoltatul porumbului, în această perioadă. Reușim să terminăm recoltatul acum cât mai e cald. Previziunile meteo arată ceva ploi de săptămâna viitoare și probabil vor fi și mici schimbări de temperatură. Au fost 28 de grade în termometre și e neobișnuit pentru data din calendar. N-a mai plouat de trei săptămâni. Grâul a început să răsară și 80% va fi la suprafață săptămâna viitoare”, a spus Vasile Cârstea, viceprimarul din Bălești.

„Campania de toamnă e în plină desfășurare. Mai avem suprafețe de porumb de recoltat. Grâul arată foarte bine momentan. Mai sunt și suprafețe de însămânțat”, a mai spus Priporeanu. 

Galerie foto




Vizualizări: 1,059

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: