Calendarul alegerilor din 9 iunie. Campania electorală începe la data de 10 mai!

Guvernul a aprobat programul de desfășurare a acțiunilor în perioada electorală pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 2024. Campania electorală va începe la 10 mai și se va încheia la 8 iunie 2024.

Conform programului, perioada electorală va începe pe 12 martie, iar până la data de 16 martie 2024, Biroul Electoral Central va desemna judecătorii și va stabili modelele listelor electorale și a altor documente necesare desfășurării alegerilor europene pe 9 iunie 2024.

Începând cu data de 19 martie, partidele politice vor putea depune la Biroul Electoral Central protocoalele pentru formarea alianțelor electorale pentru alegerile europene.

În plus, până la 21 martie 2024, vor fi stabilite modelele ștampilelor electorale și al timbrului autocolant.

Până la data de 27 martie 2024, partidele trebuie să finalizeze protocolul de constituire a alianțelor electorale.

Tragerea la sorți pentru desemnarea judecătorilor în secțiile de votare din străinătate va fi anunțată public cu cel puțin 24 de ore înainte de 9 aprilie.

Până la 10 aprilie, cetățenii UE care locuiesc în România vor putea solicita înscrierea în listele electorale speciale pentru alegerile europene.

La data de 11 aprilie 2024, lista candidaților și candidaturile independente pentru alegerile europene vor fi făcute publice.

Candidaturile definitive pentru alegerile europene trebuie să fie finalizate până la 29 aprilie, iar ordinea partidelor pe buletinul de vot va fi stabilită pe 30 aprilie.

De la 16 aprilie începe înregistrarea alianțelor electorale pentru alegerile locale din 2024, iar până la 15 aprilie se vor desemna președinții birourilor electorale de circumscripție.

În termen de 10 zile de la înființarea birourilor electorale, înregistrarea alianțelor electorale trebuie finalizată.

La 8 mai, candidaturile definitive pentru alegerile locale vor fi anunțate.

Până la 10 mai, detalii despre secțiile de votare și sediile acestora vor fi făcute publice.

Procesul de votare pentru ambele alegeri va începe la 9 iunie 2024, la ora 7.00, și se va încheia la aceeași dată, la ora 22.00. Alegătorii prezenți la secțiile de votare la ora 22:00 și cei care sunt în rând pentru a vota pot vota până la ora 23.59.

Vizualizări: 1,561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: