Când ajung în pieţe primele roşii subvenţionate ale legumicultorilor din Gorj

Agricultorii gorjeni care au apelat la ajutorul de minimis pentru cultivarea roşilor în sere şi solarii ar putea primi o veste bună în această săptămână. Guvernul ar putea amâna pentru încă două săptămâni termenul până la care ei trebuie să scoată prima producţie de tomate. Cei care ar putea aduce deja roşii pe piaţă în luna iunie sunt doi agricultori din Drăguţeşti, unul din Curpen, altul din Preajba şi un legumicultor din Turceni.

În judeţul Gorj, 39 de agricultori au accesat ajutorul de minimis pentru cultivarea roşilor în sere sau solarii, însă doar 12 au plantat efectiv răsadurile. Pentru a putea beneficia de ajutorul de 3.000 de euro, aceştia trebuie să scoată pe piaţă primele roşii până la 31 mai. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj spun însă că guvernul ar putea amâna termenul. „S-ar putea să avem parte şi de o veste bună că se prelungeşte până pe 15 iunie. Conform hotărârii anterioare, agricultorii aveau termen să iese cu ele până în 31 mai. Hotărârea prevede ca sa beneficiezi de cei trei mii de euro trebuie să scoţi două tone de roşii în perioada ianuarie-31 mai sau noiembrie-20 decembrie inclusiv”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole. Cert este că această cantitate de două tone este pe tot anul, astfel că nu este o problemă dacă obţin o cantitate mai mică la primul termen. „Din 39 avem 12 care au plantat deja şi din aceştia cinci care au deja rodire, adică aceştia sunt cei care ar putea să scoată în primul termen. Dacă fac totuşi două tone acum, în maxim trei săptămâni au banii”, a mai spus Dan Tănăsescu.

Pentru a putea să vândă mai uşor marfa, producătorii vor primi şorţuri roşii cu cod de bare. Ministerul Agriculturii speră ca șorțurile să îi ajute pe consumatori să aleagă legumele direct de la producători și nu pe cele din import sau de la samsari. Purtând șorț cu cod de bare, producătorii pot fi recunoscuți mai ușor și de inspectorii care efectuează controale în piețe.

Galerie foto


Vizualizări: 2,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: