Când se prepară murăturile! Trucuri pentru murături gustoase

Piețele sunt pline de legume, iar grădinile încep să ofere primele roade ale verii, deci este momentul ideal pentru conserve și murături. Dacă te pregăteşti să le prepari, sunt câteva lucruri de care este bine să ținem cont. 

Murăturile făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece și nu numai. Beneficiile murăturilor pentru sănătatea organismului sunt multiple.

Murăturile sunt gustoase și benefice în orice anotimp le-am mânca, așa că multe gospodine aleg să pună murături încă de la apariția legumelor în grădini. Așadar, pentru a le consuma pe timpul verii, murăturile, mai ales castraveții, se pot încă din luna iulie.

În ceea ce privește murăturile de iarnă, lucrurile sunt diferite. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, așadar, dacă vrem murături pentru iarnă, care să țină bine mai multe luni, este bine să le punem atunci când vremea începe deja să se răcească – din septembrie și până la finalul lui octombrie.

Procesul de murare se poate face, fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.

Pentru conserve nu trebuie să investeşti în prea multe ustensile. Totuşi, ai neapărată nevoie de o pâlnie specială pentru conserve, cu gura mare, care să te ajute să umpli borcanele fără să verşi conţinutul şi de un cleşte pentru borcane. Cu acesta vei manevra borcanele cât sunt încă fierbinţi. Asta dacă nu optezi pentru varianta de a pune murăturile direct într-un butoi de murături.

Trucuri pentru murături gustoase: legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire; alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină, pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian şi sunt sănătoase; amăreala castraveților poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiați felii, se introduc zece minute în lapte puțin sarat; murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar, care să acopere bine suprafața murăturilor până la marginea borcanului; în ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul.

Vizualizări: 3,885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: