Vedetele din solariile unui gorjean

Roșiile care cântăresc peste un kilogram fiecare sunt vedetele din solariile unui tânăr agricultor din Gorj. Laurențiu Mălăescu a cultivat un soi mai puțin obișnuit la noi: rosamunda, adică roșiile gigant. Cea mai mare care s-a copt deja are peste un kilogram. 

Deși au un aspect neobișnuit, roșiile sunt 100% sănătoase și au gustul roșiilor de odinioară, ne spune tânărul fermier. A adus semințele de roșii din Italia și le cultivă de trei ani. Investiția e mare, dar merită. "O sămânță, de exemplu, costă între 3,5 lei și 4 lei în timp ce pentru roșiile obișnuite prețul pentru semințe e de 20-30 de bani. Roşiile trebuie copilite. Săptămâna intrăm în ele şi le rupem copileţii care mănâncă din plantă fără să producă. Anul trecut, cea mai mare roşie a fost la un kilogram 400, dar anul acesta la un kilogram 100", a spus tânărul agricultor, într-un interviu pentru Antena 1. 

Când merge cu roșiile gigant în piață, cumpărătorii sunt uimiți, dar mirosul și gustul tomatelor îi fac să cumpere roșiile. "Se dezvoltă foarte bine şi se fac nişte fructe gigant, să spun aşa. Ce spun oamenii când merg cu ele în piaţă? Oamenii sunt foarte uimiţi. Spun că e roşia populară, cum era ea odată din bătrâni. Nu sunt injectate cu nimic. Noi le producem numai cu gunoi de vvacă şi oaie macerat. Se dezvoltă natural, fără niciun fel de chimicale", a spus Laurențiu. 

"Aceste roşii se pretează foarte bine pentru consumul în stare proaspătă. E posibil şi treaba asta, să se gândească consumatorul care nu cunoaşte ce e cu această tomată atât de mare. Dar pot fi consumate în siguranță. E un caracter de soi să fie așa mari. Au o creștere nedeterminată", a spus Ion Călinoiu, specialist de la Stațiunea Pomicolă.

Un kilogram de roșii gigant costă 12 lei.

Galerie foto



Vizualizări: 2,546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: