Cântecul păsărilor este benefic pentru sănătatea mintală

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și de la Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE) au arătat că sunetul ciripitului de păsări reduce anxietatea și gândurile iraționale.  Descoperirile lor au fost recent publicate în revista Scientific Reports.


În cadrul studiului, cercetătorii au examinat modul în care zgomotul din trafic și cântecul păsărilor influențează starea de spirit, paranoia și funcționarea cognitivă, efectuând un experiment online cu 295 de participanți. Aceștia au auzit șase minute fie de zgomot tipic din trafic, fie de cântece de păsări, cu un număr diferit de sunete de trafic sau de cântece de păsări. Înainte și după ascultarea clipurilor audio, participanții au completat chestionare de evaluare a sănătății lor mintale și au efectuat teste cognitive. „Fiecare persoană are anumite dispoziții psihologice. Oamenii sănătoși pot experimenta și gânduri anxioase sau percepții paranoide temporare. Chestionarele ne permit să identificăm tendințele oamenilor fără ca aceștia să aibă un diagnostic de depresie, anxietate și paranoia și să investigăm efectul sunetelor păsărilor sau ale traficului asupra acestor tendințe”, spune Emil Stobbe, prim autor al studiului, de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană.

Studiul de față sugerează că ascultarea cântecelor păsărilor reduce anxietatea și paranoia la participanții sănătoși, notează Medical Xpress. 

Zgomotul din trafic a agravat în general stările depresive, mai ales dacă clipul audio a implicat multe tipuri diferite de sunete din trafic. Influența pozitivă a cântecului păsărilor asupra stării de spirit este deja cunoscută, dar din cunoștințele autorilor, acest studiu este primul care dezvăluie un efect asupra stărilor paranoide.

Rezultatele nu au fost influențate de proveniența sunetelor de la două sau mai multe specii de păsări diferite. De asemenea, cercetătorii au descoperit că nici cântecele păsărilor, nici zgomotul din trafic nu au influențat performanța cognitivă.

Vizualizări: 1,490

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: