Cărțile, singura comoară a unui copil de 13 ani din Alimpești

O poveste impresionantă de viață vine de la un băiat de doar 13 ani dintr-o comună gorjeană. Băiatul este din Alimpești și se poate lăuda că a citit zeci de cărți dintr-o bibliotecă pe care tatăl său, pasionat și el de citit, a improvizat-o în casă. Valentin mai are trei frați mai mari și toți sunt îndrăgostiți de lectură.

Povestea lui Valentin Cărbunescu a fost dezvăluită la un post național de televiziune și a înduioșat o țară întreagă. Într-o căsuță cu doar două camere, tatăl îi crește singur pe cei patru copii. Are grijă de ei după ce mama lor i-a abandonat. Le-a transmis ce a avut el mai de valoare: pasiunea pentru citit. Și toată lumea citește din rafturile pline cu cărți.

“Am 13 ani și sunt în clasa a șaptea. Îmi place foarte mult să citesc, mă mai joc, învăț. Amintiri din copilărie îmi plac foarte mult. Poveștile lui Ion Creangă îmi plac. Este autorul meu preferat. Am citit Amintiri din copilărie de o știu pe de rost. Chiar mi se potrivesc unele povești ale lui Ion Creangă. Am fost și eu la cireșe, am trăit pe pielea mea o parte din poveste”, a mărturisit Valentin, la Antena 1.

Până în urmă cu aproape doi ani, copiii au citit și au învățat la lumina lumânării. Nu au avut curent. Datorită primăriei și a unor oameni cu suflet mare, au curent electric și un televizor. „Toți banii pe care îi primeam, îi economiseam și cumpăram cărți de mic. M-au ajutat foarte mult. Avem cam peste 200 de cărți. Am mai și primit donații de la mai mulți oameni. Eu am vrut să le insuflu și lor darul acesta. Poți să câștigi mult din literatură. Nu mi-a fost greu deloc să-i fac să pună mâna pe carte. Doar așa pot izbuti în viață. Cartea e ca un drog” Pantelimon Cărbunescu, tatăl copiilor.

Valentin își dorește să devină militar și să salveze lumea. E un exemplu la școală. Primăria face demersuri să-i dăruiască o tabletă ca să poată învăța și el online. Însă nevoile sunt multe într-o familie cu patru copii, iar tatăl muncește cu ziua ca să aibă cei mici tot ce le trebuie. „Uneori, viața trece prea repede pe lângă noi și e greu de crezut că în secolul 21, un copil să nu aibă un calculator sau o tabletă. Cu voie sau fără voie, aceste cazuri există. În momentul când i-am branșat la rețeaua de curent electric, poate a fost una dintre cele mai frumoase zile de când sunt primar. Copilul este în cadrul proiectului prin care Primăria și Consiliul Local din Alimpești vor distribui mai multe tablete pentru toți copiii care au nevoie de ele”, a declarat primarul din Alimpești, Dan Floarea.

Vizualizări: 2,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: