CE Oltenia ar putea pierde contracte de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia ar putea rămâne şi fără contractele pe care cu greu le-a încheiat. Contractele de energie încheiate pentru export ar putea fi denunţate din cauza taxei de export numită Capacitate Disponibilă de Interconexiune Internaţională (ATC). Directorul Diviziei Energetice din CE Oltenia, Aurel Medinţu, a declarat că societatea a calculat ATC la 2 euro. Dar ultimele informaţii arată că taxa a crescut la 5 euro. Înţelegerea dintre firme şi complex este că diferenţa trebuie plătită de cumpărător, adică de Gen I Bucharest şi Alpiq. În situaţia în care cele două firme refuză să suporte restul taxei, contractele pentru livrarea a circa două milioane de MW până în 2015 vor fi reziliate.

Producătorul de energie pe cărbune nu a avut succes pe piaţa contractelor bilaterale în rândul companiilor din ţară, însă a reuşit să vândă de sute milioane de euro unor firme care exportă. Ei bine, când să înceapă executarea contractului, la 1 iulie, apar probleme. Complexul a vândut energie la două firme Gen I Bucharest şi Alpiq, preţurile fiind între 190-200 de lei, cu taxe incluse. Preţul de livrare include componenta de transport, componenta ATC pe zona de vest si taxa de cogenerare. Taxa de transport este 12 lei, componenta ATC 2-5 euro şi taxa de cogenerare. Compania a făcut nişte calcule, dar acum regulile jocului se schimbă.

CE Oltenia şi-a asumat taxele de livrare a celor 270 de MW în bandă în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2015, dar cu taxa de export de 2 euro, nu 5 euro. Contractul de vânzare-cumpărare mai prevede ca în cazul in care Guvernul nu va emite un act normativ care să elimine obligativitatea plăţii taxei de cogenerare pentru energia electrică exportată, vânzătorul are dreptul să denunţe unilateral contractul după 60 de zile de la intrarea in vigoare. Guvernul a dat o hotărâre acum o săptămână prin care elimină, de la 1 iulie, taxa de cogenerare la export.

Medinţu: Încă nu au reziliat

Directorul Medinţu a precizat că nici cumpărătorii nu sunt încântaţi de creşterea taxei ATC şi, deşi nu au vorbit încă de rezilierea contractului, s-au arătat nemulţumiţi. Complexul plăteşte 2 euro taxă însă aceasta a ajuns la 5 euro, iar diferenţa trebuie plătită de cumpărător. Taxe mai mari înseamnă profit mai mic pentru băieţii deştepţi care au cumpărat de la CEO. „Din toate studiile pe care le-am făcut noi, cel mai mare preţ pentru rezervare de capacitate la export a fost în jur de 1,8 euro pe MWh. În preţul de vânzare noi am stabilit că suportăm ATC până la limita 2 euro pe MWh. Am avut surpriza să constatăm că, după ce noi am perfectat contractele astea, preţul pentru rezervarea de capacitate a ajuns la 5 euro pe MWh“, a explicat directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, la un post local de televiziune. Conducerea Complexului Oltenia a sesizat ANRE deoarece această situaţie ar putea duce la anularea contractelor. „Am avut o notificare de la unul dintre parteneri care îşi arăta scepticismul în privinţa realizării contractului“, a spus Medinţu. 

Dacă se va ajunge în situaţia în care cumpărătorul nu vrea să suporte diferenţa de 3 euro, potrivit contractului “Vânzătorul sau Cumpărătorul are dreptul sa denunţe unilateral contractul, fără a fi obligat să plătească nici o despăgubire pentru denunţare unilaterală”.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: