Grevă la UM Sadu de teama concedierilor! Prefectul: Nişte trepăduşi!

Salariaţii de la UM Sadu au declanşat greve spontane în ultimele două zile. Principalele nemulţumiri ale salariaţilor au vizat salariile restante, contractele puţine, materialele insuficiente, neplata utilităţilor şi lipsa de comunicare privind perspectivele. Oamenii se tem de pierderea locurilor de muncă. „Unii trepăduşi au încercat să arunce cu noroi în munca noului director”, a fost reacţia oficială a prefectului de Gorj, Alin Văcaru. Asta în condiţiile în care cei aproape o mie de salariaţi ai fabricii de muniţie abia primesc 35-40% din salariu, şi acela cu mari întârzieri.

Angajaţii de la Uzina Mecanică Sadu au început protestele marţi dimineaţa şi au continuat miercuri. Conducerea unităţii a purtat discuţii cu salariaţii, iar aceştia şi-au reluat activitatea. Angajaţii fabricii primesc doar câte 35-40% din salariu, pentru că uzina nu are contracte. Pe lângă faptul că nu s-au făcut plăţile pentru luna mai, oamenii au auzit că în perioada imediat următoare vor fi făcute disponibilizări masive. Directorul Gheorghe Stoica spune că se va reduce numărul locurilor de muncă, însă dă asigurări că disponibilizările nu vor fi operate până la sfârşitul acestui an. „Marţi nu am fost în unitate, am fost la Bucureşti pentru a rezolva o finanţare că să plătim salariile pe luna mai. Miercuri m-am întâlnit cu oamenii, cu fiecare secţie în parte şi i-am liniştit. Revolta a pornit de la o dezinformare referitoare la ceea ce urmează să se întâmple. E o situaţie dificilă la UM Sadu. Eu îi înţeleg pe oameni: au salarii mici, au rate, iar o veste de genul acesta îi bulversează. I-am asigurat că anul acesta nu se va întâmpla nimic şi că trebuie să ne vedem în continuare de treabă pentru a ne lua banii pe ce am lucrat”, a declarat Gheorghe Stoica, directorul de la UM Sadu.

Disponibilizări la UM Sadu impuse de modernizări

Directorul de la UM Sadu spune că disponibilizările nu vor putea fi evitate în condiţiile în care se va moderniza linia tehnologică. „E clar că lucrăm cu costuri mari. Bineînţeles că se vor face disponibilizări pentru că ne dorim să lucrăm cu o linie tehnologică nouă. Nu poţi să lucrezi cu o tehnologie rusească, veche de 65 de ani. Avem nevoie de o anumită maşină, iar asta va duce la disponibilizări. Dacă pe linia tehnologică veche lucrează 10 angajaţi, pe cea nouă va lucra unul”, a declarat Gheorghe Stoica. Acesta a precizat că nu vor fi efectuate nici un fel de disponibilizări înainte de aprobarea unui act normativ în acest sens. „Nu se ştie exact când vor avea loc disponibilizările, în nici un caz anul acesta. Este nevoie de un act normativ în acest sens. Următorul pas pentru a se da drumul la strategia de implementare este legea industriei, care urmează să intre în Parlament şi cum parlamentarii vor intra în vacanţă, probabil, se va ajunge la  sesiunea următoare”, a menţionat Stoica.

CONTRACTE

Marius Borcan, liderul PC Gorj, angajat al UM Sadu, spune că încă se aşteaptă un contract ferm care să rezolve situaţia. „Totul a plecat de la nemulţumirile salariaţilor pentru că s-a întârziat cu plăţile. Vreau să vă spun că aşteptăm totuşi un contract mai ferm. În momentul de faţă sunt ceva contracte, dar nu suficiente pentru masa de oameni care există la UM Sadu. Este foarte adevărat că salariile sunt micuţe, dar sperăm să găsim soluţiile necesare pentru a trece cu bine peste această situaţie”, a declarat Borcan.

NEINFORMAT

În urmă cu câteva zile, prefectul Alin Văcaru declara că treburile merg bine la UM Sadu. Ieri, acesta spunea că nu a fost nici o grevă spontană. „Au mai rămas oameni în fabrică doar pentru a destabiliza prin zvonuri. Unii trepăduşi au încercat să arunce cu noroi în munca noului director. De zilele oraşului s-a lucrat în 3 schimburi”, a declarat prefectul.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: