Ce spune Iulian Popescu despre folosirea imaginii a operelor lui Brâncuși

Fostul consilier județean al PNL Gorj, Iulian Popescu, a vorbit din nou despre demersurile făcute pentru a demonstra că Visarta nu are drept să administreze imaginea operelor lui Brâncuși, care ar fi de drept public.

Popescu a afirmat faptul că a luat legătura cu o casă de avocatură, dar și alți specialiști în ceea ce privește folosirea imaginii operelor. Popescu a mai spus că și cei de la Academia Română i-au transmis faptul că nu există vreo șansă în privința câștigării procesului cu Visarta.

”Am intrat în discuție cu mai multe case de avocatură și cu specialiști în legislația dreptului de autor. Mă bucur să-i fi găsit pe cei mai buni, care au avut curajul să caute și să găsească o breșă. Nu a fost ușor. Inclusiv de la Academia Română mi s-a spus că nu există nicio șansă în privința procesului cu Visarta. Parcă e un blestem mioritic de a suporta și de a se supune. Astfel, după mai multe discuții s-a luat pe firul legislativ toate modificările în ceea ce privește drepturile de autor”, a spus Iulian Popescu.

Popescu a mai explicat faptul că a studiat toate actele normative în domeniu, ajungând la concluzia că drepturile de autor ale operelor sunt publice începând cu data de 1 ianuarie 1973. ”Acest lucru arată clar că nu s-a schimbat situația juridică de la 1 ianuarie 1973, iar de atunci, drepturile de imagine ale operelor sunt în dreptul public, nici măcar ale primăriei sau Consiliului Local. Deci pot fi folosite liber", a mai spus Popescu.

Pentru a putea fi rezolvată problema drepturilor de autor, va trebui deschisă o nouă acțiune în instanță. ”Visarta are o hotărâre a instanței câștigată, dar din punctul meu de vedere este una discutabilă. Atât în hotărârile Tribunalului, cât și ale Curții de Apel, nu s-au luat în calcul multe aspecte, iar apărarea nu a fost una potrivită. De asemenea, am fost surprins să aflu că dosarul nici nu a fost timbrat pentru a merge să se judece și la Curtea Supremă, unde probabil ar fi avut o altă hotărâre. În următoarea perioadă trebuie să avem o opinie juridică foarte bine consolidată”, a mai spus consilierul premierului Cîțu.

Iulian Popescu le-a cerut autorităților să facă un plan profesionist pentru promovarea marelui sculptor ”Constantin Brâncuși”. ”Am fost întrebat ce impact va avea acest demers. Nu vor veni de mâine zeci de mii de turiști să vadă operele, nu aici era blocajul. În primul rând, cred că s-a terminat cu acest pretext. Este o legendă urbană că noi nu putem să beneficiem de imaginea operelor lui Brâncuși. Asta înseamnă că putem debloca acest lucru. Autoritățile ar trebui să se mobilizeze pentru a realiza un plan în ceea ce privește promovarea operele lui Constantin Brâncuși”, a mai afirmat Iulian Popescu.

Vizualizări: 603

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: