Ceartă pe bani! Consilierii vor salarii majorate pentru angajații primăriei

De luna viitoare, toți angajații Primăriei Târgu Jiu ar putea avea salarii mai mari cu 10%. Este un proiect inițiat de câțiva consilieri de la PSD și ALDE. Aleșii și-au motivat proiectul ce va fi dezbătut în ședința de Consiliu Local de la finalul acestei luni. Eduard Lădaru, de la ALDE, susține că are legea de partea sa. Pe Lădaru îl deranjează și faptul că primarul Marcel Romanescu primește spor pentru proiectele europene. „Nici nu știe despre ce este vorba, darămite să le coordoneze”, a reacționat Lădaru.

Ca să crească salariile celor 550 de salariați, primarul Marcel Romanescu susține că ar avea nevoie de un plus de circa 4 milioane de lei, bani cu care să acopere diferența ce va fi adăugată la salarii de la începutul lunii viitoare până la sfârșitul anului.

Romanescu susține că proiectul este făcut doar pentru a da bine în ochii electoratului în pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. „S-au făcut majorările prevăzute de lege mai ales în ceea ce privește salariul minim pe economie. Am fost luat prin surprindere de acest proiect mai ales că avusesem o discuție cu sindicatul salariaților. În mare parte, oamenii își dau seama de limitele bugetare și de ce putem să facem la nivelul primăriei. Este o măsură strict populistă care nu face altceva decât să pună o presiune suplimentară pe bugetul primăriei! Este făcut ca să mute presiunea angajaților pe primar. Eu, dacă voi lua bani să majorăm salariile, va trebui să scad de la investiții pentru că nu ai cum să le cuprinzi la aceeași valoare pe amândouă. Vom vedea în ședințele de Consiliu Local și referatele de specialitate. Sper, ca pe ultima sută de metri, consilierii locali să înțeleagă că salariile sunt decente dacă ne raportăm la ce primește un angajat din sistemul privat”, a spus edilul Marcel Romanescu.

Lădaru: Salariul primarului a crescut!

În replică, Eduard Lădaru, de la ALDE, a transmis că salariul primarului ar fi crescut de la 1 ianuarie 2019 și ar fi corect pentru angajați să primească și ei bani în plus.

Mai mult decât atât, legea salarizării ar permite o astfel de majorare chiar de luna viitoare: „Proiectul de hotărâre vizează creșterea cu 10% a salariului de bază pentru toți angajații din Primăria Târgu Jiu. Are la bază legea salarizării bugetare care prevede că salariile trebuiau deja să crească de la 1 ianuarie cu 25% din diferența dintre salariul pe care îl au și cel pe care îl vor avea în 2022. Este foarte clară legea. Riscăm ca oamenii să ne dea în judecată și primăria să plătească mai mult. Salariul domnului primar a crescut cu 10% de la 1 ianuarie și tot domnia sa și-a mai acordat un spor de 20% pentru proiectele pe fonduri europene pentru că, spune domnia sa, că le coordonează. Domnia sa nici nu știe despre ce este vorba în proiectele respective, darămite să le mai și coordoneze”.

Proiectul semnat, printre alții, și de viceprimarul Aurel Popescu nu este văzut cu ochi buni nici de restul consilierilor. Mihai Paraschiv susține că decizia este una cu ajutorul căreia alianța de guvernământ să mai câștige teren înainte de alegeri. „Este imorală această măsură, mai ales că se apropie alegerile europarlamentare. Este încă o dovadă a faptului că, atâta timp cât anumiți oameni concentrează puterea în mâna lor, nu fac decât rău municipiului. În ședința trecută, a trecut un proiect de hotărâre controversat vizavi de amnistierea unor sume încasate ilegal de către angajați ai Primăriei Târgu Jiu, printre care și viceprimarul Aurel Popescu, demonstrându-ne că, dacă au puterea în mâini, pot să facă absolut orice. Și-au amnistiat sume considerate încasate ilegal de Curtea de Conturi și acum vor să-și mărească salariile cu 10% ca și cum n-ar fi suficient de mari salariile din Primăria Târgu Jiu”, a explicat consilierul local Mihai Paraschiv.

Salariul mediu net, în Primăria Târgu Jiu este de 3.500 de lei. Cel mai puțin câștigă portarul, în jur de 2.300 de lei în timp ce secretarul Grigore Jianu încasează peste 11 mii de lei.

Vizualizări: 1,131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: