CE Oltenia a plătit 250 milioane euro... guvernului Dragnea-Dăncilă!

Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), condus de Dacian Cioloș, atrage tot mai mulți gorjeni. Chiar dacă sunt lipsiți de experiență politică, au preocupări legate de subiecte economice și sociale importante pentru județ. Florin Șarapatin este un astfel de gorjean preocupat de problemele economice ale județului. Acesta a publicat pe blogul său un articol referitor la unde ajung banii pe care Complexul Energetic Oltenia îi plătește pentru certificatele de CO2.

Textul integral semnat de Florin Șarapatin:

CE Oltenia a plătit în cursul anului trecut cca 250 milioane de euro pentru certificatele de CO2. 
Banii au ajuns, prin intermediul bursei EEX a certificatelor de carbon, în buzunarul guvernului Dragnea-Dăncilă şi nu la Bruxelles aşa cum guvernanţii noştri ne lasă să credem.

Cum se poate asta? Simplu!
Uniunea Europeană a stabilit prin directiva 2003/87/CE un sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră, ca mecanism de luptă împotriva schimbărilor climatice. Cumpărători ai permisiunilor de emisie (certificatele de CO2) sunt în principal cei aprox. 11.000 de operatori de instalaţii fixe generatoare de gaze cu efect de seră din UE şi în secundar transportatorii aerieni. Vânzători ai permisiunilor de emisie (certificatele de CO2) sunt în principal statele membre ale UE, deci şi România.

Aşadar, ori de câte ori creşte preţul certificatelor de CO2, guvernul Dragnea-Dăncilă plânge ipocrit pe umărul CE Oltenia, dar pe la spate râde pe sub mustaţă ştiind că o să încaseze mai mulţi bani din vânzarea acestora. Anul trecut guvernul Dragnea-Dăncilă a încasat din vânzarea certificatelor de carbon 716 miloane de euro, dintre care 250 milioane sunt (indirect) din Gorj, de la CE Oltenia!

Intrebarea pe care o formulăm acum şi o formulăm vocal, este următoarea:

"Din cele 250 milioane de euro plătite de Gorj prin CEO, câţi bani s-au întors în Gorj?"
Ştim că prin art.10 alin.(3) (al directivei 2003/87 cu modificările şi completările ulterioare), legea europeană obligă guvernele să aloce minim 50% din banii încasaţi pentru o serie de activităţi dintre care amintim acum doar două care ar fi avut o aplicabilitate imediată în Gorj.

Anume:
-litera (h) ”măsuri destinate îmbunătățirii (...-nn) izolării termice a locuințelor, sau acordării de sprijin financiar pentru soluționarea aspectelor sociale în ceea ce privește gospodăriile cu venituri mici și mijlocii;”
-litera (k) ”promovarea formării de competențe și a redistribuirii forței de muncă pentru a contribui la o tranziție justă către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, în special în regiunile cele mai afectate de tranziția locurilor de muncă, (...-nn)”;

Ce aţi făcut aşadar doamnelor şi domnilor guvernanţi cu banii noştri?

Vă atenţionăm că ştim că banii ajung la voi şi că voi nu faceţi pentru noi nimic în schimb şi vom face tot ce ţine de noi pentru ca toţi gorjenii să ştie acest lucru.

P.S.: Germania a anunţat că va sprijini financiar landurile în care mineritul pe cărbune este comonenta de bază a economiei locale, landuri care inevitabil vor avea de suferit de pe urma reglementărilor europene. Sprijinul financiar anunţat de Germania pentru aceste landuri este de 40 miliarde (!) de euro. Este drept că România nu este Germania. Dar măcar din banii noştri, din cei 250 milioane de euro plătiţi anual pentru certificate, avem pretenţia să ne înapoiaţi jumătate. Înapoiaţi şi alocaţi conform legii europene!

linkuri:
Romania a incasat 716 milioane euro din vanzarea certificatelor de CO2 - vezi arhiva pe 2018 a bursei de tranzacţionare EEX (Emission Spot Primary Market Auction Report 2018 .xls):
http://www.eex.com/en/products/environmental-markets/emissions-auctions/archive

directiva 2003/87/ce:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A02003L0087-20131219

directiva 2018/410/ce de modificare a2003/87/ce: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32018L0410

Vizualizări: 3,624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: