Ciurel, audiat mai bine de două ore

Laurenţiu Ciurel a stat joi mai bine de două ore în sediul DNA Craiova, unde a dat declaraţii în dosarul "Cărbune pentru Serbia". Acesta a intrat la audieri la ora 12.00 şi a ieşit după ora 14.00. Dosarul se referă la contractul de livrare a 1,2 milioane de tone de cărbune către BVA Coal, o firmă de apartament din Constanţa, la 13 euro tona. CE Oltenia anunţase iniţial că participă la licitaţia din Serbia, unde putea obţine 35 de euro pe tonă, cu transport inclus.

Un alt semn de întrebare în legătură cu acest contract este legat de preţul de vânzare al tonei de cărbune, mai mic decât costul mediu pe companie în 2014, când a fost semnat contractul. Curtea de Conturi a estimat o pierdere de 8,4 milioane de lei din acest contract.

Al treilea semn de întrebare a apărut când administraţia CEO a semnat două acte adiţionale la contract, prin care scrisoarea de garanţie bancară a fost înlocuită cu bilete la ordin, care s-au dovedit fără acoperire în bancă la scadenţa din 19august.

Un alt aspect este legat de faptul că societatea CE Oltenia s-a ales şi cu două procese după acest contract. Unul se referă la faptul că BVA a cerut în instanţă returnarea biletelor la ordin, acuzând compania că nu a avut capacitatea de livrare a cantităţii contractate la granulaţia de 60 mm. Un al doilea proces este cu privire la o factură de 2,2 milioane de lei penalităţi emisă de CE Oltenia, cei de la BVA susţinând că instanţa trebuie să  stabilească cine a fost prejudiciat în acest contract.

Laurenţiu Ciurel a declarat la intrarea la DNA că acest contract cu BVA Coal a fost cel mai bun din istoria Complexului Energetic Oltenia.


Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: