Ciurel, file din agendă

A fost recent ziua poetului naţional şi cum a venit aşa s-a şi dus, adică aproape nebăgată în seamă. Norocul lui Eminescu e că are chipul imprimat pe bancnotele de 500 de lei şi îşi mai aduc aminte românii de el. Şi, astfel, parafrazând în titlu o capodoperă a titanului din Ipoteşti, ajungem şi la „titanul” de la Complexul Energetic Rovinari. Veşnic pe funcţie, aşa cum se credea fostul director general, Laurenţiu Ciurel pare să-şi fi uitat la birou agenda în graba de a intra în concediu medical. Bucata de hârtie care a ajuns la reporterii de la „Pandurul” naşte multe semne de întrebare. Aparent avem de-a face cu nişte banale cifre, cu puţine zerouri în coadă. Cineva a tăiat zerourile sau s-a limitat la a scrie doar despre câte milioane de lei vechi este vorba- A scris acolo „ziar” doar pentru a da un anunţ că şi-a pierdut locul de muncă şi îl declară nul sau avea de achitat nişte datorii mai vechi, că tot fusese apreciat ca bun manager pe acolo- Sunt cifre care au legătură cu bancnota ce are pe ea chipul lui Eminescu sau vorbim deja de euro, ca nişte europeni adevăraţi?

Sunt doar câteva din întrebările care îşi aşteaptă un răspuns în următoarele zile. Este interesant de aflat dacă sponsorizările respective, căci putem crede că despre aşa ceva ar fi vorba, au ajuns la cei în cauză sau, pe drum, s-a mai pierdut din sume, iar la destinaţie au ajuns mai puţini bani. La fel de interesant este că pe petecul de hârtie figurează „ziar”, „Morega”, „Neguţ”, „Manta”, „Bercea” şi PSD. Cifrele, indiferent că reprezintă milioane de lei, mii de euro, grămezi de ouă sau saci de voturi, nasc însă noi întrebări. De ce 700 la Neguţ şi 800 de nu se ştie ce la Morega, Manta şi Bercea- Şi numai 800 la PSD- Păi să nu se supere cei despre care vorbeşte Ciurel că ar figura şi ei pe petecul de hârtie că au fost ajutaţi şi ei în campanie cu mai puţin decât au primit colegii acestuia de partid- O fi acesta începutul unor dezvăluiri şi mai interesante sau sunt doar nişte cifre strecurate abil pe sub nasul ziariştilor pentru a vedea care sunt reacţiile?

Vă puteţi imagina că în loc de „ziar” ar fi scris acolo „Pandurul” şi în loc de „Morega” sau „Manta” ori „Neguţ”, în dreptul cifrelor aţi fi putut citi acum „Manţog”, „Iliescu” sau „Cosmin Popescu”. Greu de spus cu ce nesimţire şi tupeu s-ar fi scris despre cei în cauză într-un anumit „ziar”, spre bucuria unui anumit moşier. Viaţa a luat însă o altă întorsătură şi în Gorj după 30 noiembrie, iar cei care atunci au pariat pe mâna moartă a fostei puteri nu reuşesc deocamdată să îşi lingă rănile. Mă tem însă că scandalul cu „Ciurel, file din agendă” se va sfârşi repede. Noi ne tratăm cititorii cu respect şi nu folosim expresii brutale pentru a ieşi în faţă. Nu trebuie să ne tremure nimeni de frică, ci doar de ruşine. Am scris despre presupusele ilegalităţi de la Rovinari în povestea cu „şmen dens”-ul încât acum nimeni nu mai vorbeşte de „şlam dens”, aşa cum este denumirea corectă. Nici măcar dinspre DNA nu se mai aude nimic despre cazul respectiv şi mă tem că şi povestea cu agenda va fi repede îngropată.

Mai ştiţi ceva despre faimoasa agendă a lui Relu Ştefănoiu- Probabil vă e greu să vă amintiţi cine este Relu, mai ales că nu a mai prea câştigat la Loto în ultima vreme şi nici drumuri nu a mai asfaltat prin Gorj. Peste vreun an sau doi Laurenţiu Ciurel va fi doar „fostul director general”, criza de acum va fi trecut, iar pe piaţă ar putea apărea o altă filă dintr-o altă agendă a cuiva care acum poate fi la fel de important pe cât era moşierul până mai ieri. Poate doar prin creaţiile folclorice se va mai povesti despre „Ciurel, file din agendă” pentru că, la câtă verticalitate au politicienii noştri, în general vorbind, e greu de crezut că va ieşi vreunul la rampă şi va spune că cifrele trecute în dreptul său reprezintă o donaţie făcută de moşier. Sau poate doar o parte din donaţie, că atât o fi ajuns la el, restul pierzându-se pe drum sau fiind comisionul bancar…

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: