Ciurel se autodenunţă: Le-am făcut angajările, le-am dat bani

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, ar trebui să se aleagă cu dosar penal după cele declarate ieri la TV Sud, supărat că la protestul minerilor au participat lideri sindical cărora le-a angajat cunoştinţe şi le-a dat bani.

Ciurel s-a arătat extrem de deranjat de discursurile unor lideri care părăsiseră FNME pentru a face împreună un sindicat majoritar, sprijiniţi de administraţie. I-a numit pe Căldăruşe, Roşca şi Marciuc, despre care a spus că le-a dat tot ce au vrut. „Toţi ăştia de la microfon, Marciuc sau Roşca au venit la mine în birou la două săptămâni. Au venit în Directorat cu angajări, le-am făcut angajările pe care le-au vrut, le-am dat bani să plece unde vor aşa. L-am tratat şi pe Căldăruşe, ca pe toţi ceilalţi. Că au uitat şi i-a luat valul, e altceva“, a spus nervos Ciurel. „După Condescu o să vină şi Mitrescu şi ceilalţi, staţi că nu s-a terminat“, a mai spus Ciurel în timpul discuţiei, făcând probabil referire la dosare penale. Ciurel a prin curaj după ce a fost chemat de DNA pentru a depune mărturie împotriva lui Toni Greblă, despre care a spus că l-a ameninţat.

DSC_0045

Mesaj: 14.000 ar fi suficienţi

Directorul a avut un mesaj pentru angajaţi: „Este mai important locul de muncă la această oră decât orice altceva. Trebuie făcut orice să păstrăm cât mai mult locurile de muncă. Nu avem decât să sperăm că vin vremuri mai bune, eu cred sincer că o să vină. Eu sunt de parte altor sută la sută. Simpatizez total pentru că nimănui nu-i e drag când i se taie, dar deocamdată nu se poate mai mult. Trebuie să ne întindem cât ne e plapuma“.

El a mai spus că ideea concedierii mai multor persoane pentru a păstra actualele drepturi salariale a fost luată de comun acord cu sindicatele. Directorul a menţionat că 14.000 de angajaţi ar fi suficienţi. „Complexul poate produce aceeaşi cantitate de energie şi cărbune cu mai puţini oameni. 14.000 ar fi o cifră corectă. Trăim într-o zonă unde nu există alternativă pentru că o explozie socială precum Motru sau comune unde 60-70% sunt angajaţi în minerit ar duce la probleme şi mai mari“.

Singura termocentrală profitabilă este Rovinari, spune Ciurel. „Singura entitate rentabilă din CE Oltenia este Rovinari. Calul putere e Rovinari, pe alocuri şi Turceniul, câteva luni pe an şi Craiova II. Nu trebuie să facem altceva decât să găsim împreună soluţii“.

Liderul sindical Doru Crăete, prezent în studio, i-a reproşat că nu a făcut un plan de eficientizare încă de acum trei ani. „De când aţi venit la conducere v-am cerut să facem disponibilizări cu acompaniament social şi primul lucru pe care l-aţi făcut aţi ieşit în presă şi aţi arătat cu degetul, uite cine vrea concedieri“, a spus Doru Crăete.  „Cel mai mare sindicalist din CEO am fost eu. Am încercat să nu facem o explozie în zonă. Acompaniament social trebuie să fie lege, ori nu a fost lege. Încercăm însă facem acea ordonanţă 36 şi poate reuşim. E prima dată când a fost de acord şi FMI“, i-a replicat Ciurel.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: