Companiile din energie, căpușate de funcționarii ministerului

Zeci de funcționari și demnitari din Ministerul Energiei, din Secretariatul General al Guvernului și din alte ministere își dublează sau triplează veniturile pe seama companiilor din energie. Unii fac parte din AGA, alții din comisii inventate doar pentru a avea ei de unde lua mii de lei lunar. De exemplu, Complexul Energetic Oltenia a prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli din acest an două milioane de lei pentru plata a 59 de astfel de persoane, care fac parte din comisia de privatizare sau din cea care se ocupă de realizarea unui grup energetic nou în parteneriat cu chinezii. Comisii care funcționează de cinci ani fără să producă nimic.

„Pandurul” a făcut de două zile o solicitare la Complexul Energetic Oltenia, pentru a afla cine sunt cei 59 de beneficiari ai acestor bani și ce muncesc pentru cele două milioane de lei. Fiecare membru al acestor comisii fantomă primește lunar mai mult decât un miner care își rupe oasele în carieră.

În așteptarea răspunsului de la companie, am studiat puțin declarațiile de avere ale unor funcționari din Ministerul Energiei, zeci dintre ei căpușând companiile din subordine.

În top ar fi Ana Crăiță Bucheru, care reușește să-și crească de patru ori veniturile din salariu, nici acelea de neglijat. Bucheru este director în Direcția Administrare Participații în Ministerul Energiei. Potrivit declarației de avere depusă zilele trecute, aceasta a câștigat din salariu în 2016 suma de 59.636 lei. Dar, adevăratele câștiguri abia acum urmează: 29.488 de lei ca reprezentant al statului în Comisia de Privatizare a CE Oltenia, 36.000 lei pentru participare într-o comisie de negociere la Nuclearelectrica, 24.975 lei ca reprezentant al statului în AGA la Electrocentrale Grup, 4.442 lei ca reprezentant în AGA la Electrocentrale Constanța, 38.185 lei ca administrator la Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie SA, 42.462 lei ca supraveghetor și membru în comisia de privatizare la Hidroelectrica. În total, peste 235 de mii de lei într-un an, adică peste 2,3 miliarde de lei vechi.

Câștiguri în familie

Bucheru nu este nici pe departe un recordman în materie de bani câștigați pe spinarea companiilor de stat. Andreea Mihalache este consilier superior în Ministerul Energiei și are un salariu anual de 157.947 lei, adică peste 13.000 de lei lunar. Soțul ei lucrează în domeniu și primește un salariu anual de 83.922 lei de la Electrificare SA și, atenție, 263.298 de lei ca supraveghetor la Transelectrica. Ca un amănunt, Andreea Mihalache scrie în declarația de avere că a primit anul trecut un ajutor financiar de 150.000 de euro, tranșă unică, de la Greta și Dorin Otrocol, acesta din urmă fiind în 2016 prefect de Galați. Este un ajutor, nu un împrumut, suma fiind trecută la rubrica de cadouri.

Cine ia bani de la Complexul Oltenia

Din declarațiile de avere depuse pe site-ul Ministerului Energiei rezultă că sunt tot felul de funcționari care primesc bani de la Complexul Energetic Oltenia. Unii ca supraveghetori sau membri AGA, alții pentru că sunt în comisiile fantomă de privatizare sau de negociere a investiției de la Rovinari. Nu toți funcționarii trec explicit în declarație pentru ce încasează banii cu pricina.

Cosmin Crișan a primit în 2016 de la CEO suma de 23.397 lei pentru că a făcut parte din comisia Rovinari, aproape cât a luat din salariul de consilier la minister, 28.916 lei. Dan Codescu a luat anul trecut de la CE Oltenia 24.000 de lei ca supraveghetor și încă 15.200 de lei ca membru în comisia de privatizare. Acesta mai este administrator special în insolvență la ICSITPML Craiova (institut de proiectări pentru lucrări miniere), de unde a luat 56.400 lei, membru al consiliului de administrație la RATEN, de unde primește 29.220 lei, dar și expert în Ministerul Energiei, acesta câștigând aproape 40 de mii de lei din salariul de bază.

Gealăp Georgeta, consilier în minister, a primit de la CEO 17.603 lei pentru secretariat tehnic, Dobre Nina și Gheorghe Luiza câte 19.588 lei ca reprezentant al statului, Elena Daniela Georgescu și Ghiță Bogdan Valentin câte 29.488 lei ca reprezentant al statului, dar lista este mult mai lungă.

Printre cei care au primit anul trecut bani de la CEO ca să fie în comisia de privatizare îl regăsim și pe Radu Ionel Puchiu, secretar de stat în SGG, care și-a trecut în declarația de avere suma de 29.448 lei.

BUGET

Complexul Energetic Oltenia a prevăzut pentru acest an în buget suma de 2,19 milioane de lei, comisia de privatizare fiind formată din 42 de membri, iar cea de monitorizare a investiției chinezilor din 17 membri.

SURSE

Directoratul CE Oltenia a propus în luna mai acționarilor să se renunțe la ideea listării la bursă, pentru că asta s-ar putea face doar după trei ani consecutivi pe profit, ori compania vine după trei ani cu pierderi. Potrivit unor surse, un proaspăt secretar de stat a făcut scandal, deoarece oamenii din minister ar fi pierdut banii primiți lunar de la comisia fantomă.

ACTIVITATE

„Pandurul” a cerut Complexului Energetic Oltenia să comunice atât componența actualelor comisii, cât și componențele de la înființare până în prezent, dar și în ce a constat activitatea în acest an, dacă aceste comisii s-au întrunit și unde, ce ordine de zi au avut, pentru a afla dacă funcționarii ministerului au făcut măcar deplasarea la Târgu Jiu pentru a-și bifa activitatea.

Galerie foto


Vizualizări: 5,805

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: