Consumul de cireşe poate pune viaţa în pericol

Medicii atenţionează în această perioadă asupra consumului de cireşe în cantităţi mari pentru persoanele care au probleme cu rinichii. Acestea pot determina creşteri ale nivelului de potasiu şi pot pune astfel viaţa în pericol în cazul unei persoane cu o boală renală.

Hiperpotasemia este o afecţiune ciudată care poate pune în pericol de două ori pe an viaţa celor care suferă de afecţiuni cronice ale rinichilor. Este vorba de o afecţiune care apare mai frecvent în sezonul cireşelor, dar şi al strugurilor, şi care aduce în stare gravă persoanele care au deja o boală renală. Atunci când consumă o cantitate mare de fructe sau legume, cu precădere cireşe sau struguri, bolnavii riscă să facă hiperpotasemie, o creştere a potasiului în organism care poate duce, printre alte complicaţii, şi la deces.

Persoanele care ştiu că suferă de boli cronice de rinichi şi sunt sub tratament medicamentos trebuie să evite consumul de cantităţi mari de cireşe. Această afecţiune apare în particular la persoanele care au o boală cronică de rinichi, mai frecvent la persoanele în vârstă, însă nu doar la acestea. În cazul pesrsoanelor trecute de 60 de ani, afecţiunea apare la 10-20% dintre bolnavi.

Simptomele hiperpotasemiei pot fi amorţeli ale membrelor inferioare şi superioare sau chiar imposibilitatea de a le mişca, similare unui accident vascular, accentuarea bătăilor inimii şi leşin. Pentru a evita această complicaţie, cei care se ştiu bolnavi nu trebuie să se ferească de fructe, ci doar să consume mai puţine. În cazul în care au însă simptome, trebuie să se prezinte la spital deoarece afecţiunea le pune viaţa în pericol, riscând să le oprească inima.

Medicii spun că astfel de cazuri ajung în atenţia lor anual şi le recomandă bolnavilor renali să fie foarte atenţi la cantitatea de fructe şi legume pe care o consumă pentru a nu-şi risca viaţa.

Vizualizări: 4,127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: