„Contre” între parlamentari pe împrumutul CE Oltenia

Memorandumul prin care Complexul Energetic Oltenia solicită un nou împrumut ca să poată cumpăra certificatele de dioxid de carbon necesare pentru anul 2019 ar putea fi adoptat în următoarea ședință de Guvern. Asigurările vin de la parlamentarul Dan Vîlceanu (PNL), care anunță că guvernanții iau în calcul un împrumut de la Trezorerie, unde dobânda ar fi mai mică decât la băncile comerciale. În replică, deputatul Mihai Weber (PSD) îi transmite că această soluție poate fi văzută ca un ajutor de stat și ar complica lucrurile și mai tare.

Deputatul Dan Vîlceanu a explicat că împrumutul din Trezorerie ar fi cea mai bună variantă pentru compania energetică. Astfel, dobânda ar fi mult mai mică: “Am stat de vorbă cu ministrul Economiei și Memorandumul pentru Complexul Energetic Oltenia, cel mai probabil, va intra în dezbaterea Guvernului în următoarea ședință de Guvern. În ceea ce privește partea de împrumut, nu vom trimite Complexul Energetic Oltenia la băncile comerciale, să plătească aproape 10% dobândă, cum i-au trimis cei de la PSD. Le vom da un împrumut din Trezorerie, cu dobândă mult mai mică”.

Parlamentarul PNL a dat asigurări că Memorandumul va fi discutat și aprobat în următoarea ședință de Guvern: „Am un draft al Memorandumului și mi-am luat sarcina să discut la Ministerul Finanțelor prima parte. Primul punct este legat de împrumutul pentru plata certificatelor de CO2 pentru anul 2019. Am discutat cu ministrul de Finanțe și are posibilitatea ca acest împrumut să fie din Trezorerie și nu de la băncile comerciale. Celălalt punct, acolo sunt chestiuni care țin strict de Ministerul Economiei. Cred că pot să afirm că Memorandumul va fi adoptat în ședința de Guvern”.

Soluția nu este văzută cu ochi buni de social-democrați. Deputatul Mihai Weber consideră că un împrumut din Trezorerie ar fi sinonim cu un ajutor de stat. „Nu trebuie făcut un împrumut din Trezorerie pentru că împrumutul din Trezorerie este un împrumut care se consideră ajutor de stat. Un ajutor de stat presupune conducerea către incapacitatea de plată, către închiderea acestei unități pentru că se impun anumite condiții”, a spus Mihai Weber, la Radio Infinit.

În replică, Dan Vîlceanu i-a transmis că nu cunoaște bine legislația: „Este o declarație ridicolă. Cum, Doamne iartă-mă, să consideri ajutor de stat un împrumut? Atunci când dai banii înapoi, împrumutul se restituie, dai banii înapoi cu dobândă. Ajutorul de stat implică sume pe care ți le oferă statul, dar pe care nu le mai restitui”.

Până la sfârșitul lunii aprilie, anul viitor, Complexul Energetic Oltenia trebuie să achiziționeze toate certificatele de dioxid de carbon ca să mai poată funcționa și după această dată. 

Vizualizări: 1,729

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: