Costin Borc: Nu se mai poate vorbi de insolvenţa CEO

Ministrul Economiei şi vicepremier, Costin Borc, a venit, marţi, în Gorj pentru a vedea la faţa locului problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia. Acesta s-a întâlnit cu autorităţile judeţene, cu conducerea CEO şi cu sindicaliştii, după care a vizitat Cariera Roşia. Ministrul a reuşit să-i convingă pe sindicalişti că a trecut pericolul insolvenţei. Declaraţia lui Borc a fost susţinută şi de managerul interimar al CE Oltenia, Ionel Ilie, care a spus că situaţia financiară a companiei este relativ bună.

Ministrul Economiei a dat asigurări că nu se va ajunge la insolvenţa Complexului Energetic Oltenia. Acesta susţine că trebuie să existe independenţă energetică, însă referitor la mixul energetic a spus că ANRE va avea ultimul cuvânt de spus. „Nu mai există pericolul insolvenţei. Mixul energetic nu-l face Guvernul, îl face ANRE. ANRE decide cât la sută produc regenerabilele, cât la sută produce CEO. Pentru mine CEO şi energia pe cărbune este foarte importantă şi va avea întotdeauna un rol important în mixul energetic naţional. Trebuie să existe independenţă energetică, dar discutăm în sistem interconectat”, a declarat Costin Borc, ministrul Economiei. Printre problemele ridicate a fost şi cea care a vizitat exproprierile, ministrul promiţând că va face tot ce-i stă în putinţă pentru promulgarea hotărârii de guvern pentru Cariera Roşia. Hotărârea pentru Jilţ a fost dată, însă şi aşa cariera este blocată deoarece despăgubirile se fac cu viteza melcului. 

Sindicaliştii optimişti, după vizita lui Borc

Vizita la Târgu Jiu pare că şi-a atins scopul întrucât sindicaliştii au fost convinşi de bunele intenţii ale ministrului Borc. „A fost o discuţie aplicată, foarte bună. I s-au adus la cunoştinţa domnului ministru toate problemele CEO, în special problema exproprierilor. S-a promis că se vor face toate diligenţele necesare pentru a grăbi ieşirea Hotărârii de Guvern 255, privind exproprierile”, a declarat sindicalistul Adrian Marciuc. Şi Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME, are încredere în ministrul Economiei. „Domnul Borc a zis că ne va sprijini la toate ministerele, acolo unde compania întâmpină dificultăţi, cu toate actele normative pe care le va promova. În legătură cu disponibilizările, ne-a promis că în şedinţa proximă de Guvern se va da o hotărâre prin care se vor face disponibilizări cu venit de completare pentru colegii care solicită. O solicitare între ghilimele”, a declarat Pîrvulescu. La rândul său, sindicalistul Eugen Iovan consideră că trebuie să se aibă răbdare cu guvernul de tehnocraţi. „I-am cerut să se implice în această legislaţie, în care CEO este dezavantajat. Noi aşteptăm, n-au făcut nimic în ultimii 25 de ani, iar acum vor să facă tehnocraţii în 2-3 luni. Trebuie să facă investiţii şi la Turceni, nu numai la Rovinari şi Işalniţa. Nu s-a mai vorbit de insolvenţă, trebuie să uităm acest cuvânt. Ne-a dat încredere, CEO acum merge bine”, a declarat Iovan.

Galerie foto



Vizualizări: 4,785

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: