Cu ce soluție naturistă se stropesc castraveții în luna iulie!

Cei care cultivă castraveți știu că în această perioadă trebuie să îi supravegheze îndeaproape, dacă vor o recoltă sănătoasă și bogată. Ca și alte legume, și castraveții pot fi afectați de anumite boli în această perioadă.

Mai ales acum vara, apare o boală care poate distruge castraveții în perioadele cu umiditate ridicată, cum a fost în ultima perioadă la noi în țară.

Pseudomonas syringae pv. Lachrymans este o boală care aduce numeroase pagube și este des întâlnită deopotrivă în culturile de castraveți de câmp, dar și în sere.

Grădinarii trebuie să știe că umiditatea ridicată, peste 90%,  favorizează apariția boli la castraveți. De asemenea, picăturile de apă pe organele aeriene ale plantelor și temperatura foarte mare contribuie la apariția pătării unghiulare.

Boala se transmite prin semințe infectate și prin resturi vegetale ale altor plante bolnave. Apa provenită din ploi sau irigații, insecte sau unelte poate răspândi boala în timpul vegetației, iar bacteria pătrunde în plante prin deschideri naturale sau unele răni.

În luna iulie, castraveții pot fi stropiți cu o soluție naturistă bazată pe ceai de urzică. Urzica este cunoscută pentru proprietățile sale antifungice și poate ajuta la protejarea plantelor împotriva bolilor și a dăunătorilor.

Pentru a pregăti soluția de stropit, urmați acești pași:

    Colectați frunze proaspete de urzică și spălați-le bine.

    Puneți frunzele de urzică într-un vas și adăugați apă suficientă pentru a le acoperi complet.

    Lăsați frunzele să stea în apă timp de 24 de ore.

    După 24 de ore, strecurați soluția și păstrați lichidul.

    Diluați soluția de urzică într-un raport de 1:5 cu apă. De exemplu, pentru fiecare parte de soluție de urzică, adăugați 5 părți de apă.

    Transferați soluția diluată într-un pulverizator și stropiți generos planta de castravete, asigurându-vă că acoperiți întreaga plantă, inclusiv partea de sus și partea inferioară a frunzelor.

Este recomandat să repetați acest proces de stropire la fiecare 7-10 zile sau după ploaie abundentă, pentru a menține protecția plantelor împotriva bolilor și a dăunătorilor. Asigurați-vă că stropiți castraveții în orele dimineții sau seara târziu, pentru a evita arderea frunzelor în lumina puternică a soarelui.

Vizualizări: 24,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: