Cea mai bună reţetă de zacuscă cu vinete

Zacusca de vinete cu gogoşari este una dintre cele mai simple şi savuroase reţete. Se conservă în borcane închise ermetic, cu o pojghiţă de ulei deasupra.

Sunt pline magazinele de diferite sortimente de zacuscă, dar zacusca de vinete făcută în casă este de departe cea mai gustoasă. 

Aveţi nevoie de: 3 kg de vinete coapte, curăţate şi scurse bine, 2 kg de ardei si gogoşari copţi, proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă, 2 kg de ceapă albă, 3 l de bulion, 500 ml de ulei de floarea soarelui – 500 ml, sare după gust.

Înainte să vă apucaţi efectiv de amestecarea ingredientelor pentru zacusca de vinete, puteţi să vă împărţiţi munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați, le scurgeti bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați. La fel și ardeii– copți, presăraţi sare, lăsaţi sub capac și curățați bine de piele și semințe. 

După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

După 15 minute adăugați bulionul, amestecați și lăsați să fiarbă încă 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele ,ardeii și le lăsați să se calească 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă daţi focul mai încet și lăsați 2-3 ore la fiert, amestecând periodic. 

Este gata atunci când devine lucioasă. Turnați zacusca de vinete fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Vizualizări: 5,259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: